ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Γιγάντια σούπερ-Γη με πιθανότητα ζωής ανακάλυψαν ερευνητές του Χάρβαρντ

Με βάση τα όσα γνωρίζουμε για το πώς σχηματίζονται τα ηλιακά συστήματα, οι ερευνητές πίστευαν ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει γιγάντιος βραχώδης πλανήτης. Ωστόσο η πρόσφατη ανακάλυψη τους διέψευσε.
Σύμφωνα με σχετικό άρθρο στο Business Insider, οι ερευνητές από το Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ Σμιθσόνιαν, βρήκαν έναν βραχώδη πλανήτη που έχει 17 φορές τη μάζα της Γης.
Ο νέος πλανήτης μπορεί να έχει «προφανείς συνέπειες στην αναζήτηση ζωής» σε εξωηλιακούς
πλανήτες, όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές σε ομιλία στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στη Βοστώνη.
Οι ερευνητές πίστευαν πάντα ότι οι γιγάντιες Γαίες ήταν αδύνατον να υπάρξουν, δεδομένου ότι οι τυχόν πλανήτες που θα προσέλκυαν μεγάλες μάζες αερίου υδρογόνου, σχηματίζοντας έναν πλανήτη αερίου όπως ο Δίας.
Η νέα μέγα - Γη επίσης γνωστή ως Kepler-10c, έχει διάμετρο 28.968 χιλιόμετρα και 2,3 φορές το μέγεθος της Γης, ενώ φαίνεται να είναι τόσο σταθερή όσο ο πλανήτης κάτω από τα πόδια μας.
Ο Kepler-10c ήταν από χρόνια γνωστός στους αστρονόμους, αλλά δεν είχε ακόμη μετρηθεί η μάζα του. Λόγω του μεγέθους του -2,3 φορές αυτό της Γης- στις αρχές θεωρήθηκε ότι είναι ένας μίνι Ποσειδώνας, ένας πλανήτης που περιβάλλεται από πυκνά αέρια. Αλλά οι νέες παρατηρήσεις έχουν επιβεβαιώσει ότι είναι βραχώδης και όχι αεριώδης.
Ο νέος πλανήτης βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο ηλικίας 11.000.000.000 ετών που βρίσκεται 560 έτη φωτός μακριά από τη Γη και το έτος του διαρκεί μόλις 45 ημέρες.
Είναι ενδιαφέρον, αφού το συγκεκριμένο ηλιακό σύστημα γεννήθηκε λιγότερο από 3 δισεκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang. «Ημασταν πολύ έκπληκτοι όταν συνειδητοποιήσαμε τι είχαμε βρει» αναφέρει ο ερευνητής Χαβιέ Ντουμούσκ του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ Σμιθσόνιαν μιλώντας σε δελτίο τύπου.
Πιστεύαμε ανέκαθεν ότι ένας βραχώδης πλανήτης είναι το καλύτερο μέρος για να ψάξουμε για ζωή, αφού η ύπαρξη ζωής σε μια γιγαντιαία μάζα αερίου είναι μάλλον αδύνατο να τη φανταστεί κανείς. Από ότι έχουμε παρατηρήσει, ο πλανήτης μπορεί επίσης να έχει μια ατμόσφαιρα με αραιή συννεφιά, ένα επίσης πολύ καλό σημάδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.