ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Τριήμερη εκδρομή με τρένο σε Πελοπόννησο-Κυπαρισσία- Μεσσηνία! ΤΟ ΕΚΔΡΟΜΙΚΟ ΤΡΕΝΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Τριήμερη εκδρομή με τρένο για την εορτή της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος στην Πελοπόννησο διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου από το Σάββατο 7 έως και τη Δευτέρα 9 Ιουνίου! Οι περισσότεροι από 70 φίλοι του σιδηροδρόμου θα περάσουν όμορφα στο ταξίδι τους και θα διανυκτερεύσουν στην Κυπαρισσία. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:  
 ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 07.40 Συγκέντρωση των εκδρομέων στο Σιδηροδρομικό Σταθμό του Προαστιακού Δουκίσσης Πλακεντίας. Όποιος επιθυμεί μπορεί να επιβιβασθεί στον «Προαστιακό Σιδηρόδρομο» σε άλλες ενδιάμεσες στάσεις του «Προαστιακού». 8.01 Επιβίβαση στο συρμό που έρχεται από το αεροδρόμιο και κατευθύνεται στο Κιάτο και
αναχώρηση για το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Κορίνθου. 9.06 Άφιξη στο Ν.Σ.Σ. Κορίνθου, αποβίβαση και επιβίβαση, στην παράπλευρη μετρική γραμμή, σε αυτοκινητάμαξα τύπου RailBus που έχει μισθώσει ο Σ.Φ.Σ. 9.20 Αναχώρηση της αμαξοστοιχίας με πρώτο σταθμό το πανέμορφο Ναύπλιο. 11.20 Άφιξη στο Ναύπλιο. Ελεύθερος χρόνος για περιήγηση στην πόλη. 12.30 Αναχώρηση της αμαξοστοιχίας, με επόμενη στάση το Ελαιοχώρι. 14.00 Άφιξη στο Ελαιοχώρι. Παραμονή για φαγητό. 16.00 Αναχώρηση με επόμενη στάση τους Χράνους. Στάση για καφέ. 18.30 Αναχώρηση από τους Χράνους και μετάβαση για τον τελικό μας προορισμό, την Κυπαρισσία. Τακτοποίηση στα ξενοδοχεία. Βράδυ ελεύθερο - Διανυκτέρευση.  
ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 9.45 Αναχώρηση με πούλμαν από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Κυπαρισσίας για ημερήσια εκδρομή σε Φιλιατρά, Χριστιανούπολη, Χώρα, Ανάκτορο Νέστορος, Πύλο, Μεθώνη. Επίσκεψη και ξενάγηση στα μνημεία της διαδρομής. Φαγητό στη Μεθώνη. 19.00 Επιστροφή στην Κυπαρισσία. Βράδυ ελεύθερο. Διανυκτέρευση. Όσοι από τους εκδρομείς επιθυμούν, μπορούν να παραμείνουν όλη την ημέρα στην Κυπαρισσία, για περιήγηση της πόλης και μπάνιο στη θάλασσα.

ΑΠΟ http://radio936.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: