ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2014

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα από τον Εμίρη του Κουβέιτ

Ο Εμίρης του Κουβέιτ, Σαμπάχ Αλ Άχμαντ Αλ Σαμπάχ

 
Αγορά ακινήτων και ελληνικός τουρισμός μπαίνουν στη σφαίρα ενδιαφερόντων της επενδυτικής στρατηγικής του Κουβέιτ και, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματούχους, αποτελεί προσωπική επιλογή του εμίρη να εντάξει την Ελλάδα στον στρατηγικό επενδυτικό σχεδιασμό της χώρας του στη Νότια Ευρώπη.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή, υπό αυτό το πρίσμα, σε δέκα ημέρες επισκέπτεται την Αθήνα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπ. Εξωτερικών του Κουβέιτ, σεΐχης Σαμπάχ Καλίντ Αλ Χαμάντ Αλ Σαμπάχ, συνοδευόμενος από επικεφαλής κρατικών φορέων, μεταξύ αυτών και του οργανισμού επενδύσεων της χώρας (Kuwait Investment Authority),
αλλά και ιδιώτες επιχειρηματίες οι οποίοι με το σκεπτικό ότι «στις κρίσεις δημιουργούνται οι μεγάλες ευκαιρίες», στρέφουν την προσοχή τους και στην Ελλάδα για την οποία εκτιμούν ότι αποτελεί αυτή τη στιγμή ανερχόμενη «επενδυτική ευκαιρία».
Σύμφωνα με την Καθημερινή, η αγορά ακινήτων και ο τουρισμός βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος, ενώ ενδεχόμενη εισροή κουβεϊτιανών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία θα στοχεύσει σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια, το ίδιο έχει κάνει το Κουβέιτ και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, αλλά και η Ρωσία, στην οποία οι χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν φθάσει τα 12 δισ. δολάρια.
Την ίδια ώρα, η διαφαινόμενη προοπτική αξιοποίησης κοιτασμάτων πετρελαίου στην ελληνική επικράτεια προσελκύει το ενδιαφέρον του Κουβέιτ, που διαθέτει όχι μόνο την τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά την εξόρυξη και τη διύλιση, αλλά και σημαντική παρουσία στην ευρωπαϊκή αγορά διανομής καυσίμων. Ηδη διαθέτει 2.800 πρατήρια βενζίνης σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο.
Κομβικό ρόλο στη διευκόλυνση των επενδυτικών σχεδίων και κυρίως στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα θα διαδραματίσει η δημιουργία απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας - Κουβέιτ, κάτι που βρίσκεται υπό συζήτηση και θα μπορούσε να υλοποιηθεί αρχής γενομένης από το καλοκαίρι του 2015.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του εδάφους για την επενδυτική δραστηριότητα που αναμένεται να αναπτυχθεί, ιδιαίτερα χρήσιμο βήμα χαρακτηρίζονται στο Κουβέιτ οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη του Κουβέιτ τον περασμένο Ιανουάριο από ελληνική αποστολή υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία συμμετείχαν 45 Ελληνες επιχειρηματίες. Τότε διεξήχθησαν πάνω από 250 διμερείς συναντήσεις στις οποίες εξετάσθηκαν συγκεκριμένες πιθανές συνεργασίες και κοινές επενδυτικές δραστηριότητες.
Πάντως, για να ευοδωθούν οι προσπάθειες θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί. Οπως προκύπτει από σχετικές συζητήσεις της «Κ», οι Κουβεϊτιανοί θέλουν να αποφευχθεί η σύγχυση και η δυστοκία που δημιουργούν οι διαβουλεύσεις με σωρεία φορέων από ελληνικής πλευράς. Αντίθετα, επιθυμούν να αναπτύξουν σταθερή συνεργασία με ένα φορέα που θα έχει συνολική εικόνα και δυνατότητα διαχείρισης και ο οποίος θα χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και συνέχεια. Να γνωρίζουν ότι θα λειτουργεί με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και δεν θα ανατρέπονται πρόσωπα και καταστάσεις όταν αλλάζουν υπουργοί ή ακόμη και κυβερνήσεις.
Όπως σημείωνε στην εφημερίδα  υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας αρμόδιος για την Ευρώπη, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων στην Ευρώπη από Κουβεϊτιανούς που απομακρύνονται από χώρες στις οποίες επένδυαν παραδοσιακά, όπως ο Λίβανος, η Συρία και η Αίγυπτος. Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αγοράσει 5.000 ακίνητα στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, οι Κουβεϊτιανοί τουρίστες καταναλώνουν σημαντικά ποσά. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, τα ποσά που ξοδεύουν στη Βρετανία –όπου έχουν γίνει οι σχετικοί υπολογισμοί– είναι τριπλάσια από αυτά που ξοδεύουν στο σύνολό τους οι επισκέπτες από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και το Ομάν. Ανάλογοι είναι οι συσχετισμοί και στις περιπτώσεις της Γαλλίας και της Ισπανίας, που επίσης είναι σημαντικοί προορισμοί για Κουβεϊτιανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη