ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

20 παραγωγοί της Τριφυλίας ενώνουν τις δυνάμεις τους

Τα πρώτα του βήματα έχει αρχίσει και κάνει εδώ και δύο μήνες περίπου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φιλιατρών «Η Τριφυλία», που ξεκίνησε από 20 παραγωγούς των Φιλιατρών και των Γαργαλιάνων, οι οποίοι αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να πορευτούν όλοι μαζί αντιμετωπίζοντας από κοινού τις προκλήσεις των καιρών και των αγορών.
Η σκέψη για την δημιουργία συνεταιρισμού στην περιοχή είχε αρχίσει να καλλιεργείται εδώ και αρκετό καιρό. Είχαν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις, ενημερωτικές ημερίδες και συζητήσεις. Ετσι παραμερίζοντας
τους δισταγμούς, που πάντα υπάρχουν για το κάθε καινούργιο, προχώρησαν στην υλοποίηση αυτής της απόφασής τους, ξεπερνώντας τους πρώτους σκοπέλους της γραφειοκρατίας. 
Εχοντας νοικιάσει χώρους στις εγκαταστάσεις του παλιού συνεταιρισμού που υπήρχε στην περιοχή, ουσιαστικά από τις 7 Απριλίου ξεκίνησαν την δραστηριότητά τους και ήδη καταγράφουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα μέσα από την συνένωση των δυνάμεών τους. Στόχος τους οι αγορές του εξωτερικού, πέρα φυσικά και από την εγχώρια αγορά, αφού εκεί υπάρχει η δυνατότητα για διάθεση μεγάλου όγκου προϊόντων. Ενώ επίσης στους στόχους τους είναι να φθάνει στον καταναλωτή ποιοτικό και φθηνό προϊόν χωρίς τα «καπέλα» από τους μεσάζοντες.
Βρισκόμενοι ακόμη στα πρώτα τους βήματα για αυτή τους την προσπάθεια, μας μίλησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιώργος Αλεξανδρόπουλος που επισήμανε: «Η ιδέα του συνεταιρισμού υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια. Καταφέραμε μετά από πολλές προσπάθειες να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε και να αποφασίσουμε ότι θέλουμε να φτιάξουμε ένα συνεταιρισμό για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα προϊόντα μας. Συγκεντρώνοντας τα προϊόντα σε ένα χώρο, να τα συσκευάσουμε και να τα προωθήσουμε στις αγορές με κύριο στόχο την εξαγωγή, καθώς η εσωτερική αγορά έχει πολύ μικρή κατανάλωση. Η μη εύκολη διάθεση των προϊόντων μας οδήγησε σε αυτή την πρωτοβουλία αλλά και η προσπάθεια να δώσουμε μια υπεραξία στο προϊόν, δημιουργώντας ένα όνομα για τα προϊόντα μας.
Ο συνεταιρισμός συστήθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου. Αποτελείται από 20 παραγωγούς, 15 από τα Φιλιατρά και 5 από τους Γαργαλιάνους. Εχουμε περίπου 160 στρέμματα. Από αυτά τα περισσότερα καλλιεργούνται με αγγούρι και λιγότερα με ντομάτα, πιπεριά και μελιτζάνα. Στην ουσία αρχίσαμε να λειτουργούμε από τις 7 Απριλίου, έχοντας νοικιάσει το χώρο του παλιού συνεταιρισμού. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός μας δείχνει ότι πάμε αρκετά καλά. Εχουμε προωθήσει προς εξαγωγή περίπου 500 τόνους στις αγορές της Βουλγαρίας και του Μαυροβουνίου, ενώ κάναμε και τα πρώτα μας εξαγωγικά βήματα στην Γερμανία από όπου υπάρχει θετική ανταπόκριση.
Γενικά είμαστε σε μια χρονιά που από τιμές δεν είναι καλές, καθώς σε σχέση με πέρυσι είναι 30-40% πιο κάτω. Αυτό που προσπαθούμε είναι να σταθούμε και να συνεχίσουμε καθώς τα πρώτα βήματα είναι δύσκολα. Δυσκολίες μέχρι τώρα είχαμε στο να στηθεί ο συνεταιρισμός, στην πολλή γραφειοκρατία που υπήρχε, και από εκεί και μετά είναι δύσκολο να μπούμε στις αγορές και κυρίως να διασφαλίσουμε την πληρωμή των προϊόντων. Μέχρι στιγμής όμως έχουμε πάει αρκετά καλά σε αυτό τον τομέα. Σε αυτό το διάστημα έχουμε δει πως όταν έχεις ένα όγκο προϊόντος, σε βρίσκει ο άλλος πιο εύκολα. Θα έρθει στο χώρο σου και ξέρει ότι θα βρει προϊόντα να καλύψει τις ανάγκες του.
Εμείς προσπαθούμε με την ποιότητα των προϊόντων και την συσκευασία τους και έχουμε κερδίσει αγορές. Κυκλοφορούμε τα προϊόντα μας με το λογότυπο του συνεταιρισμού μας και παρότι είναι μια δύσκολη χρονιά, έχουμε καταφέρει να αναζητούν τα προϊόντα μας.
Εχουμε κάνει ένα θετικό ξεκίνημα. Σίγουρα είμαστε σε καλύτερη μοίρα από ό,τι αν είμαστε μόνοι μας. Το θέμα είναι να μπορέσουμε να σταθούμε, να κάνουμε στο τέλος του χρόνου ένα απολογισμό που θα είναι θετικός και υγιής και να μπορέσουν να μπουν και άλλα μέλη στο συνεταιρισμό από την επόμενη χρονιά. Ενας δυνατός συνεταιρισμός είναι βαρόμετρο για την περιοχή και νομίζω θα είναι καλό για όλους τους αγρότες. Φυσικά για τον αγροτικό τομέα χρειάζονται και άλλα πράγματα, όπως η μείωση του κόστους παραγωγής, το κλείσιμο της ψαλίδας παραγωγού – καταναλωτή».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού Διονύσιος Βρεττός επισήμανε: «Στόχος μας είναι να αποφύγουμε τα πολλά χέρια που περνάνε τα προϊόντα μέχρι να φτάσουν στον καταναλωτή, για να μπορέσει ο καταναλωτής να φάει πιο φθηνά αλλά και σε εμάς να μείνει μια αξία παραπάνω. Επίσης στόχος μας είναι από τη νέα χρονιά όλα τα προϊόντα μας να είναι πιστοποιημένα, βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο την ποιότητά μας. Ετσι ο καταναλωτής να έχει φθηνότερα αλλά και ακόμη καλύτερα προϊόντα.
Εχουμε ξεκινήσει πολύ καλά και όλα τα μέλη είμαστε ευχαριστημένα. Βέβαια κάθε αρχή είναι και δύσκολη. Χρειάζονται προσπάθειες, καθώς σαν νεοσύστατος οργανισμός δεν έχουμε ακόμη τα απαραίτητα κεφάλαια. Σιγά – σιγά όμως θα τα αποκτήσουμε ώστε να οργανωθούμε καλύτερα. Το θετικό είναι πως όλα τα μέλη είναι νέα παιδιά που έχουν το μέλλον μπροστά τους και θα τον προχωρήσουν, καθώς οι νέοι έχουν και νέες αντιλήψεις».
Κώστας Μπούρας
http://www.eleftheriaonline.gr
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/38656-paragwgoi-trifylias

Δεν υπάρχουν σχόλια: