ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 25 Μαΐου 2014

Το σήμα κατατεθέν των Ζαγοροχωρίων που ταξιδεύει σε 14 χώρες

Η δανέζικη Tuborg στάθηκε η αφορμή για το εμφιαλωμένο νερό «Ζαγόρι» που άλλαξε την πορεία της Χήτος ΑΕ.
Το πιο πολύτιμο αγαθό που μας προσφέρει απλόχερα η ελληνική γη είναι το νερό της. Ένα αγαθό που σε πολλές χώρες είτε βρίσκεται σε έλλειψη είτε είναι,στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ακατάλληλο προς πόση.
Τα Ζαγοροχώρια εκτός από το απαράμιλλο φυσικό κάλος που διαθέτουν, είναι από τις περιοχές που έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό τους τα τρεχούμενα νερά που αναβλύζουν από
φυσικές πηγές. Η ελληνική επιχείρηση που έχει επιφορτιστεί με τη διανομή του φυσικού μεταλλικού νερού των Ζαγοροχωρίων είναι η  ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, η οποία εδώ και αρκετές δεκαετίες παράγει και εμφιαλώνει  το αγαπημένο σε όλους φυσικό μεταλλικό νερό Ζαγόρι.
Το προϊόν εξάγεται σε 14 χώρες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Γερμανία, Κόσοβο, Κίνα και Κύπρος, ενώ από το 2004 η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ λαμβάνει διαρκώς διακρίσεις ως μια από τις ισχυρότερες ελληνικές επιχειρήσεις που παράγει ένα από τα δημοφιλέστερα προϊόντα στην ελληνική αγορά.
Από τη δεκαετία του ’80 το νερό έγινε το σήμα κατατεθέν και το ισχυρότερο brand  της επιχείρησης, η οποία μέχρι τότε δραστηριοποιούνταν αποκλειστικά στην παραγωγή ανθρακούχων αναψυκτικών. Το 1955, όταν ο Γιάννης Χήτος, ο παππούς της οικογένειας, ξεκίνησε την οικογενειακή επιχείρηση, ασχολήθηκε με την παραγωγή γκαζόζας, λεμονάδων και πορτοκαλάδων χρησιμοποιώντας νερό από την περιοχή του το Ζαγόρι, και τα αγαθά του πλούσιου κάμπου των Ιωαννίνων.
Αν και το τοπικό νερό ήταν η βάση για όλα τα προϊόντα που παρήγαγε, δεν είχε σκεφτεί ποτέ να το εμφιαλώσει και να το διαθέσει στην αγορά. Ίσως γιατί οι κάτοικοι της περιοχής το θεωρούσαν δεδομένο, ίσως γιατί δεν υπήρχε η απαιτούμενη ζήτηση για ένα τέτοιο προϊόν. Έπρεπε να αναλάβει καθήκοντα η νέα γενιά για να αλλάξει η στρατηγική της επιχείρησης…
Έτσι και έγινε. Το 1984, οι δύο γιοι του Γιάννη Χήτου, ο Αλκιβιάδης και ο Κώστας ανέλαβαν για λογαριασμό της Coca-Cola την παραγωγή αναψυκτικών στο εργοστάσιό τους στο Ζαγόρι, ενώ παράλληλα άρχισαν να δουλεύουν το σήμα της Tuborg.
Οι  συνέργιες με πολυεθνικές εταιρείες είχαν πολλαπλά οικονομικά οφέλη και για την ίδια την επιχείρηση, αλλά και για την τοπική κοινωνία. Μην ξεχνάτε επίσης, πως η μεγαλύτερη πρόκληση για ένα προϊόν είναι η αποδοχή του από τις διεθνείς αγορές στις οποίες αξιολογείται με διαφορετικά κριτήρια.  Όταν λοιπόν  οι σόδες Tuborg πήγαν στη Δανία, για έλεγχο από τη μητρική εταιρεία, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η γεύση τους ήταν πολύ καλύτερη από την αυθεντική και αυτό οφειλόταν βεβαίως στο νερό των Ζαγοροχωρίων. Οι Δανοί ζήτησαν να γίνει ανάλυση του νερού που χρησιμοποιούσε η ελληνική επιχείρηση και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Ο υδροφόρος ορίζοντας από τον οποίο προερχόταν το νερό αποδείχτηκε προστατευόμενος έναντι οποιασδήποτε εξωτερικής επίδρασης και μόλυνσης του περιβάλλοντος, ενώ η φυσική κατασκευή του διασφάλιζε το αμετάβλητο της ποιότητας.
Τα ευρήματα οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας μιας τοπικής μονάδας εμφιάλωσης κατ’ ευθείαν από την πηγή, με μηδενική παρεμβολή του ανθρώπινου παράγοντα. Το νερό της περιοχής αποδείχτηκε θησαυρός, καθώς συνδύαζε αξεπέραστη ποιότητα και ιδιαίτερη σύσταση με χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα, ιδανικό για διαιτολόγιο φτωχό σε Νάτριο.
Τα αδέρφια Χήτου άδραξαν την ευκαιρία και στα μέσα της δεκαετίας του 1980 επένδυσαν στην κατασκευή  δύο εργοστασίων εμφιάλωσης στις ιδιόκτητες περιοχές Περίβλεπτος και Κρανούλα, στους πρόποδες του ορεινού όγκου Μιτσικέλι – Ζαγοροχωρίων. Και τα δύο εργοστάσια εμφιάλωναν νερό χωρίς καμία επεξεργασία, μέσα από αυστηρά τηρούμενες διαδικασίες και ελέγχους, ενώ στη συνέχεια το διέθεταν στην αγορά.
Τις δύο μονάδες εμφιάλωσης διαδέχθηκε μια τρίτη βιομηχανική μονάδα στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων, η οποία παρήγαγε pet–performs και πλαστικά πώματα, ώστε να στηρίζει με απόλυτο τρόπο την εμφιάλωση του νερού της στα Ζαγοροχώρια.  Η επιχείρηση ήθελε να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο προϊόν της, χωρίς να χρειάζεται να απευθύνεται σε τρίτους.
Τη διοίκηση έχουν αναλάβει από το 1990 έως και σήμερα τα εγγόνια της επιχείρησης. Πρόκειται για την τρίτη γενιά επιχειρηματιών, η οποία, παρά την κρίση, διακρίνεται για την πολιτική αύξησης των θέσεων εργασίας και τη διατήρηση των μισθών στα προ ύφεσης επίπεδα. Οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τους 200, καλύπτοντας τις τρεις βιομηχανικές περιοχές, ενώ, συνυπολογίζοντας και τους εξωτερικούς συνεργάτες ο αριθμός των ελληνικών οικογενειών που απασχολείται από τη Χήτος φτάνει τις 1.200.

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέντε ελληνικά νησιά στην «πράσινη» λίστα της TUI από τις 17 Μαΐου

Γιάννης Πολίτης . 11/05/2021, 18:53 ...