ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 25 Μαΐου 2014

Ξεκίνησε στην Τριφυλία η συγκομιδή καρπουζιού


Ξεκίνησε η συγκομιδή των πρώτων υπαίθριων καρπουζιών στην περιοχή της Τριφυλίας με μικρές ποσότητες αρχικά, ενώ κλιμάκωση της παραγωγής αναμένεται μετά τις 25 του μήνα.
Σύμφωνα με τα μηνύματα των αγορών -από τις οποίες αυτή την περίοδο υπάρχει αυξημένη ζήτηση- η χρονιά ξεκινά αισιόδοξα αν και μέχρι τώρα για τους παραγωγούς τα πράγματα ήταν δύσκολα μιας και ο καιρός δεν
ήταν σύμμαχός τους. Τα πρώτα φορτία ξεκίνησαν από τις 20 του μήνα με τιμές από 50 λεπτά και πάνω, ανάλογα την ποικιλία, χωρίς όμως αυτές να είναι ενδεικτικές αφού οι ποσότητες που έχουν μαζευτεί είναι πολύ μικρές σε σχέση με τον όγκο της παραγωγής. Οι παραγωγοί ευελπιστούν σε συνέχιση του καλού κλίματος και ελπίζουν σε καλές καιρικές συνθήκες στις χώρες της Ευρώπης με υψηλές θερμοκρασίες.
Για το ξεκίνημα της συγκομιδής μας μίλησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος: «Οπως είχαμε πει και αναμενόταν, η συγκομιδή των πρώτων καρπουζιών ξεκίνησε στις 20 του μήνα για την περιοχή μας. Τα πράγματα είναι αισιόδοξα στο ξεκίνημα λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που υπάρχουν εδώ αλλά και στο εξωτερικό. Ελπίζουμε να είναι μια καλή χρονιά για τους παραγωγούς. Αυτή την στιγμή υπάρχει ζήτηση ειδικά για εξαγωγές λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που υπάρχουν στο εξωτερικό. Οι παραγωγοί δεν θα πρέπει να βιαστούν για την συγκομιδή των καρπουζιών και να φύγουν ακατάλληλα καρπούζια για τις αγορές. Φαίνεται ότι θα έχουμε μια καλή χρονιά και σε ποιότητα αλλά και σε ποσότητα παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν με τα καιρικά φαινόμενα».
Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος, έμπορος και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς της περιοχής, μας είπε: «Η συγκομιδή του καρπουζιού ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες στην περιοχή μας, στις 20 του μήνα ξεκινήσαμε με τα πρώτα υπαίθρια καρπούζια. Τα καρπούζια που κόβονται τώρα είναι τα Galaxy και ειδικά μια ποικιλία που λέγεται Σελίν. Η διακίνηση ξεκίνησε ομαλά και η ζήτηση είναι μεγάλη, εκτός από την Ιταλία που έχει δική της παραγωγή. Σε όλα τα βόρεια κράτη και ειδικά από Γερμανία η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη και προς το παρόν δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν, ευελπιστούμε όμως ότι σε 2-3 μέρες, μετά τις 25 του μήνα θα μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της αγοράς, ενώ για τις βαρέλες από τις 28 και μετά. Φαίνεται ότι θα έχουμε μια καλή χρονιά και οι τιμές είναι πολύ καλές, τώρα στο ξεκίνημα κυμαίνονται 50-60 λεπτά ανάλογα την ποικιλία, δεν ξέρουμε όμως πόσο θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες. Παρά τις δυσκολίες η περιοχή θα έχει μεγάλη παραγωγή καθώς ο κόσμος έχει μάθει και καλλιεργεί τα καρπούζια, δεν είναι τυχαίο που η περιοχή μας έχει τόσο πρώιμα καρπούζια, ενώ και ποιοτικά είναι πολύ καλά.
Πρέπει να πούμε ότι τα καρπούζια που βγαίνουν τώρα και είναι τα πρώτα είναι αυτά που είναι καλυμμένα με αντιανεμικά και αντιχαλαζικά δίχτυα. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα, καλλιέργειες που είναι εκτός διχτυών θα ξεκινήσουν μετά τις 30 του μήνα, για αυτό προσπαθούμε και οι παραγωγοί να βάλουν δίχτυα αλλά και το υπουργείο να επιδοτήσει την αγορά τους ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να τα βάλουν».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/38165-trifylia-sygkomidi-karpouzioy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη