ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Ρεκόρ Γκίνες για το μεγαλύτερο χάρτινο περιστέρι ειρήνης στο Καλλιμάρμαρο

Το γιγάντιο χάρτινο περιστέρι της ειρήνης που κατέλαβε έκταση 3.000 τετραγωνικών μέτρων, κατασκευάστηκε, στο πλαίσιο του 4ου Πανελλήνιου Προγράμματος "Ημέρα Ολυμπιακής Παιδείας"



Περίπου 280.000 χάρτινα καραβάκια μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα συνέθεσαν ένα γιγάντιο περιστέρι της ειρήνης, το οποίο κέρδισε μια θέση στα παγκόσμια ρεκόρ Γκίνες για την κατασκευή του μεγαλύτερου χάρτινου περιστεριού.
Το γιγάντιο χάρτινο περιστέρι της ειρήνης που κατέλαβε έκταση 3.000 τετραγωνικών μέτρων, κατασκευάστηκε σήμερα το πρωί στο Καλλιμάρμαρο,
στο πλαίσιο του 4ου Πανελλήνιου Προγράμματος «Ημέρα Ολυμπιακής Παιδείας» που διοργάνωσαν το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν 45.000 μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων όλης της χώρας, οι οποίοι δημιούργησαν τα καραβάκια από χαρτί Α4 και στη συνέχεια τα τοποθέτησαν το ένα δίπλα στο άλλο σχηματίζοντας το χάρτινο περιστέρι. Στόχος της σημερινής δράσης ήταν να διδάξει στους μαθητές τις ολυμπιακές αξίες, μέσα από τη συμμετοχή. 

«Τα παιδιά έδωσαν ένα πολύ δυνατό μήνυμα προς όλους τους λαούς της Γης ότι η Ελλάδα που γέννησε τις ολυμπιακές αξίες, τις υποστηρίζει και τις μεταλαμπαδεύει» παρατήρησε χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Ελλάδας, Ισίδωρος Κούβελος.
«Η Ελλάδα, ως θεματοφύλακας του ολυμπιακού ιδεώδους έχει ένα ειδικό χρέος αυτές τις αξίες -την ειρήνη, την άμιλλα, τον συναγωνισμό, τον αλληλοσεβασμό και την αλληλεγγύη- να τις πραγματώνει κατά προτεραιότητα, αποτελώντας έτσι σταθερά το ζωντανό παράδειγμα αναφοράς σε έναν κόσμο που διψά για νοηματοδότηση» επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, ο Λάμπης Νικολάου, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Το «παρών» έδωσαν επίσης, ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου και η βουλευτής, Ντόρα Μπακογιάννη.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και μέλη της Επιτροπής του Ρεκόρ Γκίνες, οι οποίοι επιθεωρούσαν και κατέγραφαν με κάμερα τη δημιουργία του χάρτινου περιστεριού.
Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η διευθύντρια της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ιλεάνα Κλοκώνη, το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ κατασκευής χάρτινου περιστεριού κατείχε το Τόκιο με μόλις 16.000 χάρτινα καραβάκια.
Τη σημερινή εκδήλωση παρουσίασε ο ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης και «έντυσαν» μουσικά ποπ καλλιτέχνες. 

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: