ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Αλλάζει ο νόμος για τον συνδικαλισμό. Βάζουν φρένο στα προνόμια και την ειδική χρηματοδότηση

Ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τον εκσυγχρονισμό του ισχύοντος καθεστώτος στο συνδικαλιστικό κίνημα έχει έτοιμο το υπουργείο Εργασίας. Ποιες αλλαγές έρχονται
Στην αλλαγή του «συνδικαλιστικού νόμου» μετά από 32 χρόνια προχωρά έως το τέλος του έτους το υπουργείο Εργασίας.
Στο τραπέζι μπαίνουν μία σειρά ριζικών αλλαγών από τον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικάτων και την αντιμετώπιση του κατακερματισμού τους
μέχρι τη διαδικασία προκήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Στόχος των παρεμβάσεων είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των συνδικάτων, καθώς οι τελευταίες αλλαγές έγιναν το 1982 (με τον νόμο 1264), ενώ με το πέρασμα των χρόνων το κύρος των συνδικάτων έχει υποστεί ρωγμές, με τον αριθμό των εργαζομένων που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις να βαίνει διαρκώς μειούμενος.
Η ατζέντα των αλλαγών
* Ο τρόπος χρηματοδότησης του συνδικαλιστικού κινήματος. Επί τάπητος θα τεθεί το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική ενίσχυση των συνδικάτων από το κράτος ή εάν αυτά θα πρέπει να χρηματοδοτούνται προαιρετικά από όσους εργαζομένους το επιθυμούν.
* Το πρόβλημα του κατακερματισμού που παρατηρείται καθώς σήμερα υπάρχει πληθώρα πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων.
* Τον τρόπο προκήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων, δηλαδή με ποια διαδικασία θα λαμβάνεται η απόφαση. Στόχος είναι να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται από ευρείες πλειοψηφίες των εργαζομένων.
* Το θέμα της αξιοπιστίας των συνδικάτων. Πρόκειται για ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα, με δεδομένο πως τα τελευταία χρόνια μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων που συμμετέχει στο συνδικαλιστικό κίνημα.
* Τον τρόπο χορήγησης των συνδικαλιστικών αδειών. Στην πράξη το καθεστώς χορήγησης αδειών είναι πιο ευέλικτο στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι άλλωστε εξηγείται το ότι η πλειοψηφία των συνδικαλιστών προέρχεται από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Πηγή: Έθνος
ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: