ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 29 Απριλίου 2014

ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΗ Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑΙΑ ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΙΧ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΜΕ ΘΥΜΑ 27ΧΡΟΝΗ- ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΝΕΑΡΟΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
Σοκαρισμένη γεμάτη θλίψη είναι εδώ και ώρες η πόλη της Κυπαρισσίας μετά την ανέλκυση ενός αυτοκινήτου στο λιμάνι της πόλης με νεκρή μια κοπέλα και ένα νεαρό αγνοούμενο από αργά το μεσημέρι της Τρίτης.
Μετά από έρευνα δυτών στην προβλήτα του λιμανιού βρέθηκε και ανασύρθηκε νεκρή μια 27χρονη κοπέλα που κατάγεται από χωριό της ορεινής Τριφυλίας η οποία όμως ήταν γνωστή στη περιοχή της Κυπαρισσίας καθώς εργαζόταν πέρσι σε πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του

Δήμου και σύμφωνα με φιλικά της πρόσωπα ήταν γεμάτη αισιοδοξία για τη ζωή. Μετά από προσπάθειες των λιμενικών αρχών που επιβλέπουν τις έρευνες με την συνδρομή της Αστυνομίας και την υποστήριξη των τοπικών αρχών ανασύρθηκε το μοιραίο αυτοκίνητο στο οποίο βρισκόταν η νεαρή το οποίο φέρει σπασμένα τζάμια και έντονες φθορές.
Στο ΙΧ επέβαινε σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ένας νεαρός άνδρας ηλικίας περίπου 28 ετών που ήταν φίλοι με την κοπέλα και έκαναν παρέα και μέχρι στιγμής αγνοείται καθώς οι έρευνες από τις αρχές εξελίσσονται προς πάσα κατεύθυνση και δεν αποκλείεται να βρεθεί ζωντανός.
ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑΙΑ ΕΙΔΗΣΗ
Ωστόσο οι αρχές διερευνούν προσεκτικά τα ακριβή αίτια του ατυχήματος καθώς το Ι.Χ. φαίνεται ότι ήταν παρκαρισμένο στο λιμάνι από το βράδυ της Δευτέρας και οι γονείς των παιδιών ανησύχησαν καθώς δεν είχαν σημεία ζωής.
Στη προβλήτα υπάρχουν ίχνη από ρόδες του μοιραίου οχήματος. Η τοπική κοινωνία είναι συγκλονισμένη και όσοι γνώριζαν τα παιδιά δεν μπορούν να πιστέψουν ότι συνέβη. Ενας 25 χρονος φίλος το ζευγαριού ο Παναγιώτης Γ. μας δήλωσε ότι το νεαρό ζευγάρι ήταν αγαπητό και ήταν εξωστρεφής χαρακτήρας ενώ ο νεαρός που κατάγεται από την περιοχή της Ζαχάρως Ηλείας εργαζόταν ως σερβιτόρος σε κλάμπ της Κυπαρισσίας.


ΑΠΟ http://radio936.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΑΝΤΡΑ (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε εχθές η μάντρα κ η τοποθέτηση του προστατευτικού σύρματος στον προαύλιο χώρο του παιδότοπου μας.