ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

1.000 στρέμματα πατάτα λόγω τιμής στα χωράφια


Πατάτες από 1.000 στρέμματα καλλιέργειας σε Μεσσήνη και Μπουρνιά κινδυνεύουν να μείνουν στα χωράφια - γεγονός που αναμένεται να ανεβάσει σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα τη ζημιά της φετινής παραγωγής. Στο εσωτερικό υπάρχει η απεργία των πωλητών στις λαϊκές αγορές, και στην Ευρώπη υπάρχει υπερπροσφορά πατάτας σε χαμηλή τιμή. Τη Μεσσηνία την έπληξε και ο άστατος καιρός με τις βροχές από τη Μεγάλη Εβδομάδα, που συνεχίζονται. Πέρα από τις δικές μας πατάτες, του νομού, αρνητική διαγράφεται η κατάσταση και για τη μεγάλη ποσότητα που ακολουθεί σε Ηλεία και Αχαΐα.
Την πολύ άσχημη κατάσταση της φετινής παραγωγής τονίζουν στην "Ε" οι πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμάτας Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος, Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας και ο τυποποιητής - εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας.
Ο Π. Βλαχογεωργακόπουλος εκτίμησε ότι γύρω στα 250 στρέμματα δεν έχουν βγει ακόμα στον Μπουρνιά. »Δεν έχει ασχοληθεί κανείς μ' εμάς, κοιτάνε τις εκλογές», σημείωσε με αγανάκτηση και παρατήρησε: «Ο κόσμος είναι σε απόγνωση. Το κόστος των εφοδίων των πατατοπαραγωγών σε Μεσσήνη και Μπουρνιά είναι 8 με 10 εκ. ευρώ το χρόνο. Θα μείνουν απλήρωτοι οι γεωπόνοι μ’ αυτά που τραβάμε. Είναι η χειρότερη χρονιά». Ο πρόεδρος κάλεσε τους υπεύθυνους της κυβέρνησης «κάτι να κάνουν, να δώσουν επιδότηση ανά στρέμμα για να κρατηθεί ο κόσμος», και επεσήμανε: «Υπήρχε παλιά η ΑΓΡΕΞ. Οταν δεν περνούσε το προϊόν, έκανε παρέμβαση και οι παραγωγοί έπαιρναν το κοστολόγιο. Τώρα δεν υπάρχει αγροτική πολιτική». Παρατήρησε ότι τους ζητούν πατάτα στα 25 λεπτά, ενώ το κοστολόγιο της καλλιέργειας είναι στα 35 λεπτά.
Ο Γ. Μπλάνας ανέφερε ότι σε περίπου 800 με 1.000 στρέμματα οι πατάτες βρίσκονται ακόμα στα κτήματα, στην περιοχή της Μεσσήνης. Σημείωσε πως «οι λαϊκές έχουν απεργία και τα συσκευαστήρια δε δουλεύουν. Δεν μπορεί να απορροφήσει η λαχαναγορά στην Αθήνα, μόνο τα σούπερ μάρκετ παίρνουν. Εχουν μείνει και οι ψιλές, έχουν φρακάρει οι εξαγωγές. Μόνο η Πολωνία ζητάει, αλλά σε πολύ χαμηλή τιμή». Ο πρόεδρος του Α.Σ. Μεσσήνης δε θυμάται «να έχει δημιουργηθεί τόσο άσχημη κατάσταση μέσα στον Απρίλιο, τόσο νωρίς για την πατάτα».

Ο Γ. Γκούμας έστειλε μήνυμα «από κοινού οι έμποροι να κάνουμε προσπάθεια να διώξουμε το προϊόν. Είναι άσχημο να μείνουν πατάτες στα χωράφια». Ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι είναι άσχημα τα πράγματα και στο εσωτερικό και την ευρωπαϊκή αγορά, σημειώνοντας: «Η απεργία των πωλητών λαϊκών αγορών είναι πλήγμα για την προώθηση της πατάτας. Ο άστατος καιρός με τις βροχές και η απεργία στις λαϊκές κάνουν κακό. Αδιάθετες ποσότητες σε Βαρσοβία και Κρακοβία, γι’ αυτό δεν παραγγέλνουν. Υπάρχει υπερπαραγωγή πατάτας, και στην Ευρώπη (Γερμανία, Βέλγιο, Αγγλία Γαλλία) είχαν κρατήσει πατάτες από πέρσι, με αποτέλεσμα να τις βγάζουν σε προσφορά με 15 λεπτά. Οι ισπανικές προωθούνται σε πολύ χαμηλές τιμές, ενώ και οι κυπριακές φτάνουν στην Αθήνα σε τιμή κάτω από 40 λεπτά. Στη Νάπολη της Ιταλίας βγάζουν πατάτες με 20 λεπτά. Η υπερπροσφορά της πατάτας σε όλη την Ευρώπη οδηγεί σε άσχημη κατάσταση».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/36776-patata-xwrafia

Δεν υπάρχουν σχόλια: