ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Ηρθε το ασύρματο ηλεκτρικό ρεύμα

«Θα μεταφέρουμε ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς κανένα είδος καλωδίου,» λέει ο Δρ Hall, γενικός διευθυντής του τμήματος τεχνολογίας στην WiTricity - μια νεοσύστατη επιχείρηση ανάπτυξης ασύρματης τεχνολογίας.

«Στην πραγματικότητα, δεν βάζουμε την ηλεκτρική ενέργεια στον αέρα. Αυτό που κάνουμε, είναι να δημιουργούμε ένα μαγνητικό πεδίο στον αέρα».

Λειτουργεί κάπως έτσι: Η WiTricity δημιούργησε μια «Πηγή Συντονισμού» - μια σπείρα ηλεκτρικών καλωδίων που παράγει ένα μαγνητικό πεδίο, όταν είναι συνδεδεμένο με μια πηγή τροφοδοσίας. Όταν ένα άλλο πηνίο φέρεται κοντά, δημιουργείται σε αυτό ένα ηλεκτρικό φορτίο. Δεν απαιτούνται καλώδια. «Όταν φέρνετε μια συσκευή σε αυτό το τεχνητό μαγνητικό πεδίο, αυτό επάγει ρεύμα στη συσκευή, και είστε στη θέση να μεταφέρετε ρεύμα», εξηγεί ο Δρ Hall.
Μην ανησυχείτε για κανένα είδος ηλεκτροπληξίας, ο Hall διαβεβαιώνει ότι τα μαγνητικά πεδία που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ενέργειας είναι «απολύτως ασφαλές» - στην πραγματικότητα, είναι το ίδιο είδος πεδίων που χρησιμοποιούνται σε Wi-Fi routers. Στα σπίτια του μέλλοντος, η μεταφορά ενέργειας χωρίς καλώδια θα μπορούσε να είναι τόσο εύκολη όσο η ασύρματη σύνδεση στο internet. 
Αν όλα πάνε σύμφωνα με τα σχέδια της WiTricity, τα smartphones θα φορτίζουν στην τσέπη σας ενώ  περπατάτε, οι τηλεοράσεις θα αναβοσβήνουν χωρίς συνδεδεμένα καλώδια, και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα εφοδιάζονται με καύσιμα, ενώ είναι παρκαρισμένα στο γκαράζ.
Η WiTricity έχει ήδη αποδείξει την ικανότητά της να περνάει ρεύμα σε φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, και τηλεοράσεις με σύνδεση πηνίων συντονιστή και μπαταριών - ενώ ο ηλεκτρικός φορτιστής αυτοκινήτων είναι στα τελικά του στάδια.
Ο Hall βλέπει ένα λαμπρό μέλλον για οικογένειες χωρίς άλλα καλώδια: «Απλά δεν το σκεφτόμαστε πια: Πάω να οδηγήσω το αυτοκίνητό μου και δεν πρόκειται ποτέ να πρέπει να πάω στο βενζινάδικο ούτε και να το συνδέσω στην πρίζα. Δεν μπορώ καν να φανταστώ πώς θα αλλάξουν τα πράγματα όταν αρχίσουμε να ζούμε έτσι.»
Πέρα από αυτές τις εφαρμογές με σκοπό να μας διευκολύνουν, ο Hall βλέπει πιο επαναστατικά στάδια να εισέρχονται στην καθημερινή μας ζωή. Όταν ο Hall είδε για πρώτη φορά μια ασύρματη λάμπα, αμέσως σκέφτηκε την ιατρικής τεχνολογία - σκεπτόμενος τις συσκευές που μεταμοσχεύονται κάτω από το δέρμα, και πως θα μπορούσαν να επαναφορτίζονται χωρίς ενοχλήσεις. Η WiTricity εργάζεται τώρα με μια ιατρική εταιρεία για την επαναφόρτιση μίας συσκευής υποβοήθησης της καρδίας.
Η τεχνολογία αυτή, ανοίγει την πόρτα σε έναν μεγάλο αριθμό κινητών ηλεκτρονικών συσκευών οι οποίες, μέχρι στιγμής, δεν μπορούσαν να εξελιχθούν λόγο της περιορισμένης ζωής της μπαταρίας. «Η ιδέα της εξάλειψης των καλωδίων θα μας επιτρέψει να επανασχεδιάσουμε τα πράγματα με τρόπους που δεν έχουμε ακόμα σκεφτεί, αυτό είναι που πρόκειται να κάνει τις συσκευές μας και όλα όσα αλληλεπιδρούν μαζί μας, πολύ πιο αποτελεσματικά, πιο πρακτικά και ίσως μας δώσει μερικές ολοκαίνουργιες λειτουργικότητες.»
Ποιο είναι το μέλλον; Η πρόκληση τώρα είναι η αύξηση της απόστασης που μπορεί να μεταδοθεί το ρεύμα αποτελεσματικά. Αυτή η απόσταση - ο Hall εξηγεί - συνδέεται με το μέγεθος του πηνίου, και η WiTricity θέλει να τελειοποιήσει τις μεταβιβάσεις μεγάλων αποστάσεων στις συσκευές.
Για το λόγο αυτό, η ομάδα έχει μεγάλες ελπίδες για τη νέα τους δημιουργία: AA μεγέθους ασύρματα επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.
Για τον Hall, οι εφαρμογές είναι ατελείωτες: «Πάντα λέω ότι σε λίγα χρόνια τα παιδιά θα κάνουν την εξής ερώτηση: “Γιατί αυτό ονομάζεται ασύρματο;”»
«Τα παιδιά που θα μεγαλώσουν σε μερικά χρόνια, δεν θα χρειαστεί να συνδέσουν καλώδια για να φορτίσουν κάτι.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: