ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014

Καταγραφή Συλλόγων της Τριφυλίας

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας επιχειρεί για το επόμενο χρονικό διάστημα την καταγραφή των πάσης φύσεως συλλόγων που λειτουργούν στην περιοχή της Τριφυλίας ή έχουν την έδρα τους εκτός αυτής αλλά οι σκοποί τους είναι προς όφελος της περιοχής. 
Σκοπός αυτής της καταγραφής είναι η δημιουργία ενός πλήρους φακέλου για κάθε σύλλογο, δηλαδή μιας βάσης δεδομένων με σκοπό την πληρέστερη καταγραφή των εθελοντικών δράσεων της περιοχής, την προβολή του έργου των συλλόγων και την αποτελεσματικότερη
συνεργασία ανάμεσα στους Συλλόγους και το Δήμο. 
Για τη δημιουργία του φακέλου κάθε συλλόγου παρακαλούμε τα Διοικητικά τους Συμβούλια να μας γνωστοποιήσουν μέχρι το τέλος Μαρτίου τα παρακάτω στοιχεία:  - Το καταστατικό σύστασης - Την ιστορική διαδρομή του συλλόγου - Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου - Τις υποδομές που διαθέτουν (πνευματικό κέντρο, μηχανολογικό εξοπλισμό,… κλπ.) Όσοι δεν διαθέτουν δικές τους υποδομές παρακαλούμε να μας αναφέρουν αν ο Δήμος ή άλλος φορέας ή ιδιώτης τους έχει παραχωρήσει κάποιον χώρο για τις δραστηριότητές τους και ποιος είναι αυτός.  - Το βασικό κορμό των δραστηριοτήτων τους σήμερα.  - Τις σημαντικότερες δραστηριότητες που μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιήσει - Φωτογραφικό υλικό - Στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, ιστοσελίδα, e – mail, facebook,..).  - Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία νομίζουν πως θα είναι χρήσιμη ώστε να υπάρχει μια πλήρης εικόνα για το σύλλογο. 
Θα επιθυμούσαμε την αποστολή των στοιχείων σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή στη διεύθυνση ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ – 24300 ΦΙΛΙΑΤΡΑ. 
Επίσης η Κοινωφελής Επιχείρηση έχει ήδη ξεκινήσει την καταγραφή των αρχαιολογικών χώρων όλης της Τριφυλίας με σκοπό την προβολή τους. Για το σκοπό αυτό προγραμματίζει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα επισκέψεις στους σημαντικότερους από αυτούς. 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ • Αθλητικός Όμιλος Κυπαρισσίας  • Ηρακλής Κυπαρισσίας  • ‘’Δίων ο Κυπαρισσεύς’’- Σύλλογος δρομέων  • Ναυτικός Όμιλος Κυπαρισσίας  • Ναυταθλητικός Όμιλος Κυπαρισσίας  • Α.Σ.Φ ‘’Η ΕΡΑΝΗ’’  • Νίκη Πλάτης Φιλιατρών  • Αθλητικός Σκοπευτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων «ΑΡΤΕΜΙΣ»  • Αθλητικός Ιππικός Όμιλος Τριφυλίας «Η ΑΙΘΗ»  • Αθλητική Ένωση Γαργαλιάνων  • Γυμναστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων  • Αθλητικός Όμιλος « Τέλλος Άγρας»  • Αθλητικός Σύλλογος «Μιλτιάδης»  • Όμιλος Ερασιτεχνών Αλιέων και Ναυτικών Αθλημάτων Γαργαλιάνων «ΝΗΡΕΥΣ» 


ΑΠΟ  http://filiatranet.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη