ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Τρίχρονη από την Αριζόνα με IQ 160 έγινε δεκτή στον διεθνή οργανισμό Mensa

Δεν έχει καν πάει στο νηπιαγωγείο ακόμη, ωστόσο ένα τρίχρονο κορίτσι από την Αριζόνα των ΗΠΑ έγινε δεκτό στον Mensa, τον διεθνή οργανισμό για τους ανθρώπους με υψηλό δείκτη ευφυίας (IQ).

Με το δείκτη ευφυίας της να έχει ήδη ξεπεράσει το 160, η μικρή Αλέξις Μάρτιν, από το προάστιο Κουίν Κρικ του Φοίνιξ, αποτελεί αυτή τη στιγμή το νεότερο μέλος του τοπικού τμήματος του Μένσα στην Αριζόνα, όπως μετέδωσε ένα τηλεοπτικό δίκτυο του Φοίνιξ.

Η Αλέξις, η οποία έχει αναπτύξει την ικανότητα ανάγνωσης ενός παιδιού της 5ης δημοτικού και η οποία έχει μάθει ισπανικά μόνη της, χρησιμοποιώντας το iPad των γονιών της, κατάφερε να εισαχθεί στη Μένσα επιτυγχάνοντας μία από τις υψηλότερες βαθμολογίες μεταξύ του ανώτερου 2% του γενικού πληθυσμού στο τυποποιημένο τεστ ευφυίας, ανέφερε ο πατέρας της.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Iαν Μάρτιν δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τοπικό δίκτυο ABC15 ότι η οικογένεια άρχισε να παρατηρεί ότι κάτι το διαφορετικό συνέβαινε με την κόρη όταν εκείνη ήταν σε ηλικία μόλις 1 έτους.

Το κοριτσάκι «διηγείτο το παραμύθι που της διαβάζαμε για να κοιμηθεί την προηγούμενη νύχτα» είπε στο δημοσιογράφο. «Δεν το διηγείτο απλά, το διηγείτο αυτολεξεί».

Ο Μάρτιν υπογράμμισε στο δίκτυο ABC15 ότι η Αλέξις, που ξεκίνησε την ανάγνωση σε ηλικία των 2 ετών, προκαλεί το θαυμασμό με τις ικανότητές της.

«Κάθε φορά που μαθαίνει μία λέξη, και το κάνει οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιαδήποτε περίσταση, δεν την χρησιμοποιεί ποτέ με λάθος περιεχόμενο», εξήγησε ο ίδιος.

Η Αλέξις είναι πλέον ένα από τα 3.300 μέλη του Mensa ηλικίας κάτω των 18 ετών στις ΗΠΑ, ενώ άλλοι 56.000 ενήλικες ανήκουν στην αμερικανική οργάνωση, όπως διευκρίνισε μια εκπρόσωπος του οργανισμού αυτού. 
 
ΑΠΟ http://www.tanea.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...