ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Αγία Κυριακή Φιλιατρών: Δύσκολη η επιχείρηση απομάκρυνσης του νεκρού κήτους!

Written By Filiatra-NET on Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014 | 21:50

Με αρκετή δυσκολία εξελίχθηκε σήμερα η επιχείρηση απομάκρυνσης της νεκρής φάλαινας, που βρέθηκε το Σάββατο στην Αγία Κυριακή Φιλιατρών και λόγω του μεγέθους και του βάρους δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί σήμερα.

Στο σημείο βρέθηκαν από το πρωί ερευνητές του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών ΠΕΛΑΓΟΣ, για να
εξετάσουν το κήτος, συλλέγοντας κομμάτια που θα βοηθήσουν μετά από εργαστηριακές εξετάσεις να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες.


Σύμφωνα πάντως με τα πρώτα στοιχεία, ο βιολόγος του Ινστιτούτου κ. Πολυχρονίδης, μιλώντας στο filiatranet, εξήγησε ότι πρόκειται για ενήλικο, αρσενικό, οδοντοκήτος και πιο συγκεκριμένα έναν Φυσητήρα. Ο συγκεκριμένος που βρέθηκε στην παραλία της Αγίας Κυριακής έχει μέγεθος 10,5 μέτρων και ζυγίζει 6 - 7 τόνους. Το κήτος δεν έπασχε από κάποια ασθένεια και ο θάνατός του προκλήθηκε από τα χτυπήματα.

Την διαδικασία παρακολουθούσε από το πρωί κλιμάκιο του Λιμεναρχείου Κυπαρισσίας, ενώ για την απομάκρυνσή του επιστρατεύθηκαν τσάπες και χρειάστηκε να τεμαχιστεί προκειμένου να μεταφερθεί στην ακτή.

Παράλληλα η έντονη δυσοσμία έχει προκαλέσει τα παράπονα των κατοίκων της περιοχής, ενώ η απομάκρυνση του, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα ολοκληρωθεί αύριο.


Δε'ιτε το βίντεο στο http://filiatranet.blogspot.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια: