ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Εκπονείται σχέδιο για την ένταξη των ΡΟΜΑ της Πελοποννήσου

Σύσκεψη, με σκοπό να προχωρήσει η διαδικασία για την κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου για την ένταξη των ΡΟΜΑ στην κοινωνία, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την παρουσία της αντιπεριφερειάρχου Πελοποννήσου Ντίνας Νικολάκου. Συμμετείχαν οι δήμαρχοι Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, εκπρόσωποι από άλλους δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μέλη της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας, των
Κοινωνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας και οι εκπρόσωποι της Μονάδας Οργάνωσης- Διαχείρισης - ΜΟΔ ΑΕ Τσολακίδης και Φωτάκης, που είναι υπεύθυνοι για την κατάρτιση του σχεδίου.
 Στη σύσκεψη έγινε αναφορά στα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν, κυρίως σε ορισμένες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τους ΡΟΜΑ και την παραβατικότητα που τους ακολουθεί, ενώ τονίστηκε πως θα πρέπει επιτέλους να γίνει σοβαρή δουλειά και να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος.
Το πρόβλημα χαρακτηρίστηκε πολιτικό αλλά και κοινωνικό καθώς και οικονομικό ενώ επισάνθηκε πως λόγω της οικονομικής κρίσης έχει σημειωθεί όξυνση. Να σημειώσουμε πως το επιχειρησιακό σχέδιο είναι για το 2015-2020 και θα περιλαμβάνει κατευθύνσεις σε 4 άξονες. Το σχέδιο, μετά και τις προτάσεις που θα υποβληθούν από τους αρμόδιους φορείς, θα παρουσιαστεί σε 40 μέρες περίπου, αφού θα έχουν προηγηθεί και επιτόπιες δειγματοληπτικές επισκέψεις. Σύμφωνα και με τον εκπρόσωπο της ΜΟΔ κ. Νίκο Τσολακίδη, η πρόταση θα αποτελέσει και εργαλείο διεκδίκησης περαιτέρω ευρωπαϊκών πόρων, αφού ένα περιφερειακό πρόγραμμα, όπως τόνισε, δεν επαρκεί για την πλήρη ένταξη των ΡΟΜΑ στην κοινωνία.


ΑΠΟ http://radio936.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: