ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Αυστραλία: «ανόητοι κλέφτες» αφαίρεσαν έναν βράχο ευτελούς αξίας

 
Οι Αρχές της πόλης Κανμπέρα στην Αυστραλία έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των «όχι και τόσο έξυπνων κλεφτών» που εισέβαλαν στις 13 Φεβρουαρίου στο Εθνικό Κήπο της πόλης και πήραν έναν βράχο ιστορικής μεν, αλλά μηδενικής χρηματικής αξία

Ο βράχος, ηλικίας 450 εκατομμυρίων ετών και βάρους δυο τόνων, ήταν καρφωμένος με τρία μεγάλα ατσάλινα καρφιά κάτω από έναν μικρότερο βράχο και οι αστυνομικοί λένε πως, προκειμένου να τον αφαιρέσουν και να τον μεταφέρουν, οι διαρρήκτες θα χρειάστηκαν φορτηγό. Είναι εντυπωσιακό το ότι δεν έγιναν αντιληπτοί από κανέναν.

Ο βράχος είχε στην επιφάνειά του ελάχιστα ίχνη από φλέβες χρυσού. Τον είχε δωρίσει στον Κήπο μια μεταλλευτική εταιρεία ως σύμβολο της πλούσιας χρυσοθηρικής δραστηριότητας στη χώρα κατά τον 19ο αιώνα στο χρυσωρυχείο του Μπεντίγκο. Θεωρείται ιστορικής σημασίας, αλλά τα ίχνη χρυσού που έχει είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, σχεδόν μηδενικής αξίας.

«Αυτό που έκαναν οι κλέφτες ήταν μια ανοησία, καθώς θα τους κοστίσει πολύ περισσότερο σε κόπο και σε χρήμα να σπάσουν τον βράχο και να πάρουν τη απειροελάχιστη ποσότητα χρυσού που περιέχει. Αν την πουλήσουν θα τους αποφέρει πολύ μικρό κέρδος, άντε να βγάλουν το πολύ 150 ευρώ. Το μόνο που κατάφεραν είναι ότι κατέστρεψαν ένα έκθεμα και μαζί μια υπαίθρια έκθεση», είπε ο διευθυντής του Εθνικού Κήπου, Μπραντ Πίλανς.

ΑΠΟ http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: