ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Μεγάλη συγκέντρωση αγροτών στη Νεστάνη, πορεία στην Τρίπολη

Μεγάλη συγκέντρωση αγροτών απ' όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στα διόδια Νεστάνης, επί του αυτοκινητοδρόμου Τρίπολης - Κορίνθου.
Οι αγρότες με τρακτέρ, κυρίως όμως με αγροτικά αυτοκίνητα -πολλά από αυτά γεμάτα πορτοκάλια που μένουν αδιάθετα γιατί δεν υπάρχει εξαγωγή- έφτασαν από όλους τους νομούς. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι κυρίως από τη Λακωνία και τη Μεσσηνία, άπλωσαν πανό στα διόδια που έγραφαν: «Βουλευτές ξυπνάτε, οι αγρότες δεν ξεχνούν και τιμωρούν», «Οχι στο νομοσχέδιο του θανάτου. Οχι στην εξαθλίωση» και διαμαρτύρονταν, ζητώντας κατά βάση, η
κυβέρνηση να πάρει πίσω τα νέα φορολογικά μέτρα για τους αγρότες, ενώ φώναζαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής.
Στο σημείο παρατάχθηκε ισχυρή δύναμη της Αστυνομίας και διμοιρίες των ΜΑΤ, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ένταση, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγόταν κανονικά με χαμηλές όμως ταχύτητες, καθώς οι αγρότες σήκωσαν τις μπάρες και οι οδηγοί περνούσαν χωρίς να πληρώνουν διόδια, ενώ μοιράζονταν φυλλάδια και πορτοκάλια σε συσκευασίες.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ ήταν ίσως η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχει πραγματοποιηθεί στον αυτοκινητόδρομο, αφού συνεχώς κατέφθαναν αγρότες μέχρι και από την περιοχή της Αιγιαλείας.
Αργά το μεσημέρι οι αγρότες αποχώρησαν από τα διόδια Νεστάνης, κατευθύνθηκαν στην Τρίπολη, έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης και κατέληξαν στο κεντρικό κτήριο διοίκησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Σήμερα με τα πόδια, αύριο με τρακτέρ, αν δεν αρθούν τα μέτρα θα γίνει Κιλελέρ». Πέταξαν πορτοκάλια στην είσοδο του κτηρίου και τον δρόμο, ενώ φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, από τον οποίο ζήτησαν την παρέμβαση της κυβέρνησης για την απόσυρση, κυρίως, των φορολογικών ρυθμίσεων.
Στην κινητοποίηση βρέθηκε και ο βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος, ο οποίος δήλωσε την συμπαράστασή του στους αγωνιζόμενους αγρότες.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/


  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/33726-sygkentrwsi-agrwtwn-nestani

Δεν υπάρχουν σχόλια: