ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Ομολόγησαν τη δολοφονία του αρχιμανδρίτη: Τα ρίχνουν ο ένας στον άλλο


Ενας ανήλικος Ελληνας -που κλείνει σε λίγο τα 18- και ένας 24χρονος Γεωργιανός είναι οι δράστες της στυγερής δολοφονίας του αρχιμανδρίτη Φώτη Ζαχαρόπουλου.
Οι νεαροί ομολόγησαν το φόνο, ο ένας όμως τον φορτώνει   στον άλλον. Συγκεκριμένα ο Ελληνας υποστηρίζει ότι ο Γεωργιανός χτύπησε με τη σιδηρογροθιά τον ιερέα και στη συνέχεια τον στραγγάλισε με το πουκάμισο, ενώ ο αλλοδαπός ισχυρίζεται ότι το φόνο τον έκανε ο ανήλικος. Αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο αλλοδαπός είναι ο φονιάς αλλά δεν αποκλείουν και οποιοδήποτε άλλο
ενδεχόμενο. 
Οι δύο δράστες είχαν πάει σπίτι του θύματος από το Σάββατο στις 9 το βράδυ και παρέμειναν μέχρι την ώρα της δολοφονίας την Κυριακή τα ξημερώματα. Μάλλον πήγαιναν συχνά στο σπίτι του αρχιμανδρίτη αλλά αυτή τη φορά κάποια οικονομική διαφορά τούς οδήγησε στο έγκλημα. 
Πρώτος "έσπασε" στους αστυνομικούς ο ανήλικος, ενώ ο 24χρονος αρχικά αρνιόταν την ανάμειξή του. Οταν πλέον ομολόγησε και ο Γεωργιανός συνελήφθησαν και χθες οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Κυπαρισσίας, που τους απήγγειλε κατηγορίες για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση τελεσθείσας κατά συναυτουργία, ληστεία τελεσθείσα κατά συναυτουργία, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία από κοινού, ενώ ο Ελληνας κατηγορείται επιπλέον για παράνομη οπλοκατοχή. Οπως ενημέρωσαν την "Ε" οι δικηγόροι του ανήλικου Ελένη Αλειφέρη και Σπύρος Λαπιώτης, ο κατηγορούμενος πήρε προθεσμία για να απολογηθεί στον ανακριτή Κυπαρισσίας την Παρασκευή στις 10 το πρωί, ενώ μισή ώρα αργότερα θα οδηγηθεί στην ανάκριση και ο Γεωργιανός. 
ΔΙΑΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ
Αστυνομικές πηγές εκτιμούν ότι ο 24χρονος είναι αυτός που πρωτοστατούσε στο φόνο και ο μικρός παρακολουθούσε. Οπως φαίνεται ο ιερέας και ο Γεωργιανός διαφωνούσαν για κάποια χρήματα. Οι δύο συλληφθέντες προσήχθησαν στο τμήμα μαζί με πολλούς ακόμα αλλοδαπούς και άλλα άτομα από την περιοχή της Χώρας, προχθές το μεσημέρι. Ηδη η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας είχε μαρτυρίες οι οποίες ανέφεραν ότι στο σπίτι του αρχιμανδρίτη είχαν μπει το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, γύρω στις 9 το βράδυ, δύο άντρες. Τα στοιχεία που προέκυψαν από τις μαρτυρίες προσαγόμενων ατόμων ενίσχυσαν αυτή την εκδοχή. Οι κατηγορούμενοι όπως φαίνεται δεν ήταν η πρώτη φορά που πήγαιναν στο σπίτι του θύματος, ενώ ο ίδιος άνοιξε την πόρτα και τους έβαλε μέσα. Οπως επικαλέστηκαν οι ίδιοι στην προανάκριση, ήθελαν χρήματα για να πάνε την Κυριακή να παρακολουθήσουν αγώνα στην πίστα καρτ στην Καλαμάτα. Γι' αυτό, εκτιμούν αστυνομικές πηγές, αναστάτωσαν το σπίτι πριν φύγουν ψάχνοντας τα πάντα στην προσπάθειά τους να βρουν χρήματα -χωρίς τελικά να πάρουν κάτι. 
Ο Γεωργιανός έχει νόμιμα χαρτιά διαμονής και δούλευε τα τελευταία χρόνια σε αγροτικές δουλειές στην περιοχή της Χώρας. Η τελευταία του δουλειά ήταν σε ένα ελαιοτριβείο. Ο Ελληνας, ο οποίος δεν έχει ακόμη κλείσει τα 18 του χρόνια, μάλλον έκανε περιστασιακά διάφορα μεροκάματα και είναι γιος ψάλτη σε άλλη εκκλησία.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/astynomika/item/33617-omologisan-dolofonia-arximandriti

Δεν υπάρχουν σχόλια: