ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Οι ζωοκλέφτες άρπαξαν πάνω από 1.000 ζώα

Τουλάχιστον δύο ακόμη πρόσωπα (πατέρας και γιος από την Καλαμάτα) φαίνεται ότι εμπλέκονται στη μεγάλη υπόθεση των ζωοκλοπών, εκτός από τον 55χρονο και τους δύο γιους του, στο αγρόκτημα των οποίων στη Θουρία η Ασφάλεια Καλαμάτας βρήκε την περασμένη εβδομάδα κλεμμένα ζώα. 
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο αριθμός των κλεμμένων ζώων υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 1.000, ενώ φαίνεται ότι άλλα τα πουλούσαν σε κτηνοτρόφους ενώ άλλα τα έσφαζαν και τα έδιναν σε σπίτια. Eπίσης, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν κάποια από τα κλεμμένα ζώα κατέληγαν και σε κρεοπωλεία.  Ο 55χρονος πατέρας και ο ένας του γιος, ο 30χρονος, στο κτήμα των οποίων βρέθηκαν τα ζώα, προφυλακίστηκαν το περασμένο Σάββατο, ενώ ο άλλος γιος πήρε
προθεσμία και αναμένεται να απολογηθεί αύριο στον ανακριτή. Οι δύο νέοι ύποπτοι Καλαματιανοί, επίσης πατέρας και γιος, έχουν καταθέσει στην Ασφάλεια και αναμένεται να τους καλέσει ο ανακριτής.  Και οι 5 Ελληνες, μαζί με έναν Πακιστανό που φυλούσε τα κοπάδια τους, κατηγορούνται ότι έκλεψαν το τελευταίο εξάμηνο 400 πρόβατα και περισσότερα από 650 γαλοπούλες, κοτόπουλα, κουνέλια και γουρούνια, από στάνες στην ευρύτερη περιοχή του Κοπανακίου και πεδινά χωριά του Δήμου Καλαμάτας. Μάλιστα, περίπου 400 κοτόπουλα βρέθηκαν σε αγρόκτημα του Καλαματιανού κατηγορούμενου (του πατέρα), στη νοτιοδυτική Καλαμάτα, και για τα 200 από αυτά παρουσίασε τιμολόγιο αγοράς.
Οπως προκύπτει από τις έρευνες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας, μαζί με τα ζώα είχαν κλαπεί και αγροτικά εργαλεία από τα αγροκτήματα όπου σταβλίζονταν. Και αυτό, σύμφωνα με τους αστυνομικούς προδίδει ότι και οι 5 είχαν σχέση και με τις ζωοκλοπές. Οπως μάθαμε κάποια από τα εργαλεία βρέθηκαν στα σπίτια τους. Ενα τέτοιο αλυσοπρίονο παρέδωσε στους αστυνομικούς ο ένας κατηγορούμενος (ο Καλαματιανός γιος), που το είχε στο σπίτι του στη νοτιοδυτική Καλαμάτα. Ο ίδιος φέρεται να ομολόγησε τις ζωοκλοπές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει κατηγορηθεί ξανά στο παρελθόν για κλοπές και ληστείες. Το αλυσοπρίονο είχε κλαπεί από κτήμα στη Μικρομάνη, απ' όπου έκλεψαν 80 γαλοπούλες. 
Επίσης, οι αστυνομικοί βρήκαν περισσότερα γεωργικά μηχανήματα, τρυπάνια και άλλα εργαλεία στη Θουρία, στο αγρόκτημα του πατέρα και των δύο γιων του, κρυμμένα κάτω από στοίβες ξύλα. 
Οι 4 από τους 5 Ελληνες κατηγορούμενους αρνούνται τις κατηγορίες, ενώ ο Πακιστανός καταζητείται. Η αστυνομική έρευνα πάντως δεν έχει κλείσει, και δεν αποκλείεται η εμπλοκή περισσότερων ατόμων στις ζωοκλοπές. 

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/astynomika/item/33564-zooklopes

Δεν υπάρχουν σχόλια: