Ο
Josh Tetrick, επικεφαλής της Hampton Creek, δεν έχει ανάγκη από την κότα
με τα χρυσά αυγά για να κάνει περιουσία. Αντιθέτως, είχε την ιδέα να...
εξαφανίσει τελείως τα αυγά, αυγατίζοντας έτσι τα εκατομμύριά του...
Η σκέψη του απλοϊκή, γι' αυτό και ιδιοφυής: Η παραγωγή προϊόντων, όπως η μαγιονέζα, τα σάντουιτς ή τα μπισκότα, τα οποία παραδοσιακά περιέχουν αυγό, σε μια νέα εκδοχή, όπου το ζωικό πρόσθετο αντικαθίσταται από... συνθετικό αυγό, φτιαγμένο από διάφορα φυτά. Με τον τρόπο αυτό γλιτώνει τα υπέρογκα έξοδα της εκτροφής κοτόπουλων, ενώ, όπως υποστηρίζει, προσφέρει στο κοινό τροφές πολύ πιο υγιεινές και
πολύ πιο νόστιμες. Η κερδοφόρα ιδέα του έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του πλουσιότερου ανθρώπου της Ασίας, του Li Ka-Shing, επικεφαλής της Horizon Ventures, ο οποίος επενδύει κεφάλαια ύψους 23 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, η περιουσία του Li ανέρχεται σε 29,2 δισ. δολάρια.
Ο Tetrick δηλώνει ενθουσιασμένος που έχει ως επενδυτή τον Li και, όπως λέει, αν και υπήρχαν πολλοί άλλοι ενδιαφερόμενοι, εκείνος προτίμησε τον Ασιάτη μεγιστάνα λόγω των διασυνδέσεων που έχει στην ασιατική ήπειρο.
“Και βέβαια τα λεφτά έχουν σημασία, αλλά μας ενδιαφέρει και η επέκταση” αναφέρει και συμπληρώνει “το 38% της παραγωγής αυγών γίνεται στην Κίνα. Είναι μια μεγάλη αγορά που επεκτείνεται μέρα με τη μέρα. Η Horizons Ventures έχει την κατάλληλη εμπειρία και τις διασυνδέσεις στην ασιατική αγορά”.
Η Hampton Creek πουλά το υποκατάστατο που παράγει σε εταιρείες και μεμονωμένους καταναλωτές. Κι όπως λέει ο Tetrick συνεργάζεται με δύο εταιρείες της λίστας Fortune 500 κι έχει κλείσει συμφωνίες με άλλες τέσσερις, ώστε να αντικαταστήσει την παραδοσιακή μαγιονέζα με την εναλλακτική – χωρίς αυγά – μαγιονέζα της Hampton Creek.
Ήδη κάποιες αλυσίδες fast food, αλλά και εταιρείες συσκευασμένων τροφίμων έχουν αρχίσει να τη χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους.
"Είμαστε κατά 48% αποδοτικότεροι από πλευράς κόστους. Οι ανταγωνιστές που εκτρέφουν κοτόπουλα δεν έχουν τρόπο να μας ξεπεράσουν. Εκτός κι αν βρουν τρόπο να μην εκτρέφουν κοτόπουλα”, λέει ο Tetrick και ελπίζει ότι από του χρόνου δεν θα κυκλοφορεί στην αγορά τροφίμων το συμβατικό αυγό όπως το ξέρουμε...
Όσο για τον ίδιο, πρώην κολεγιόπαιδο και παίκτη του φουτμπολ, ίδρυσε την Hampton Creek το 2011, αφού πρώτα εργάστηκε επί επτά χρόνια στην υποσαχάρια Αφρική, συνεργαζόμενος με τον πρόεδρο της Λιβερίας και τα Ηνωμένα Έθνη.
Αποστολή του, όπως λέει, να βγάλει στην αγορά υγιεινό, προσιτό και νόστιμο φαγητό για όλους ανεξαιρέτως. Μάλιστα, το 2013 η εταιρεία του κέρδισε το πρώτο Βραβείο καινοτομίας του Popular Science.
Η σκέψη του απλοϊκή, γι' αυτό και ιδιοφυής: Η παραγωγή προϊόντων, όπως η μαγιονέζα, τα σάντουιτς ή τα μπισκότα, τα οποία παραδοσιακά περιέχουν αυγό, σε μια νέα εκδοχή, όπου το ζωικό πρόσθετο αντικαθίσταται από... συνθετικό αυγό, φτιαγμένο από διάφορα φυτά. Με τον τρόπο αυτό γλιτώνει τα υπέρογκα έξοδα της εκτροφής κοτόπουλων, ενώ, όπως υποστηρίζει, προσφέρει στο κοινό τροφές πολύ πιο υγιεινές και
πολύ πιο νόστιμες. Η κερδοφόρα ιδέα του έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του πλουσιότερου ανθρώπου της Ασίας, του Li Ka-Shing, επικεφαλής της Horizon Ventures, ο οποίος επενδύει κεφάλαια ύψους 23 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, η περιουσία του Li ανέρχεται σε 29,2 δισ. δολάρια.
Ο Tetrick δηλώνει ενθουσιασμένος που έχει ως επενδυτή τον Li και, όπως λέει, αν και υπήρχαν πολλοί άλλοι ενδιαφερόμενοι, εκείνος προτίμησε τον Ασιάτη μεγιστάνα λόγω των διασυνδέσεων που έχει στην ασιατική ήπειρο.
“Και βέβαια τα λεφτά έχουν σημασία, αλλά μας ενδιαφέρει και η επέκταση” αναφέρει και συμπληρώνει “το 38% της παραγωγής αυγών γίνεται στην Κίνα. Είναι μια μεγάλη αγορά που επεκτείνεται μέρα με τη μέρα. Η Horizons Ventures έχει την κατάλληλη εμπειρία και τις διασυνδέσεις στην ασιατική αγορά”.
Η Hampton Creek πουλά το υποκατάστατο που παράγει σε εταιρείες και μεμονωμένους καταναλωτές. Κι όπως λέει ο Tetrick συνεργάζεται με δύο εταιρείες της λίστας Fortune 500 κι έχει κλείσει συμφωνίες με άλλες τέσσερις, ώστε να αντικαταστήσει την παραδοσιακή μαγιονέζα με την εναλλακτική – χωρίς αυγά – μαγιονέζα της Hampton Creek.
Ήδη κάποιες αλυσίδες fast food, αλλά και εταιρείες συσκευασμένων τροφίμων έχουν αρχίσει να τη χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους.
"Είμαστε κατά 48% αποδοτικότεροι από πλευράς κόστους. Οι ανταγωνιστές που εκτρέφουν κοτόπουλα δεν έχουν τρόπο να μας ξεπεράσουν. Εκτός κι αν βρουν τρόπο να μην εκτρέφουν κοτόπουλα”, λέει ο Tetrick και ελπίζει ότι από του χρόνου δεν θα κυκλοφορεί στην αγορά τροφίμων το συμβατικό αυγό όπως το ξέρουμε...
Όσο για τον ίδιο, πρώην κολεγιόπαιδο και παίκτη του φουτμπολ, ίδρυσε την Hampton Creek το 2011, αφού πρώτα εργάστηκε επί επτά χρόνια στην υποσαχάρια Αφρική, συνεργαζόμενος με τον πρόεδρο της Λιβερίας και τα Ηνωμένα Έθνη.
Αποστολή του, όπως λέει, να βγάλει στην αγορά υγιεινό, προσιτό και νόστιμο φαγητό για όλους ανεξαιρέτως. Μάλιστα, το 2013 η εταιρεία του κέρδισε το πρώτο Βραβείο καινοτομίας του Popular Science.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου