ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Πώς η ιδέα ενός 34χρονου να... καταργήσει τα αυγά προσέλκυσε κεφάλαια $23 εκατ. από τον πλουσιότερο άνδρα της Ασίας

Ο Josh Tetrick, επικεφαλής της Hampton Creek, δεν έχει ανάγκη από την κότα με τα χρυσά αυγά για να κάνει περιουσία. Αντιθέτως, είχε την ιδέα να... εξαφανίσει τελείως τα αυγά, αυγατίζοντας έτσι τα εκατομμύριά του...
Η σκέψη του απλοϊκή, γι' αυτό και ιδιοφυής: Η παραγωγή προϊόντων, όπως η μαγιονέζα, τα σάντουιτς ή τα μπισκότα, τα οποία παραδοσιακά περιέχουν αυγό, σε μια νέα εκδοχή, όπου το ζωικό πρόσθετο αντικαθίσταται από... συνθετικό αυγό, φτιαγμένο από διάφορα φυτά.  Με τον τρόπο αυτό γλιτώνει τα υπέρογκα έξοδα της εκτροφής κοτόπουλων, ενώ, όπως υποστηρίζει, προσφέρει στο κοινό τροφές πολύ πιο υγιεινές και
πολύ πιο νόστιμες. Η κερδοφόρα ιδέα του έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του πλουσιότερου ανθρώπου της Ασίας, του Li Ka-Shing, επικεφαλής της Horizon Ventures, ο οποίος επενδύει κεφάλαια ύψους 23 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, η περιουσία του Li ανέρχεται σε 29,2 δισ. δολάρια.
Ο Tetrick δηλώνει ενθουσιασμένος που έχει ως επενδυτή τον  Li και, όπως λέει, αν και υπήρχαν πολλοί άλλοι ενδιαφερόμενοι, εκείνος προτίμησε τον Ασιάτη μεγιστάνα λόγω των διασυνδέσεων που έχει στην ασιατική ήπειρο.
“Και βέβαια τα λεφτά έχουν σημασία, αλλά μας ενδιαφέρει και η επέκταση” αναφέρει και συμπληρώνει “το 38% της παραγωγής αυγών γίνεται στην Κίνα. Είναι μια μεγάλη αγορά που επεκτείνεται μέρα με τη μέρα. Η Horizons Ventures έχει την κατάλληλη εμπειρία και τις διασυνδέσεις στην ασιατική αγορά”.

Η Hampton Creek πουλά το υποκατάστατο που παράγει σε εταιρείες και μεμονωμένους καταναλωτές. Κι όπως λέει ο Tetrick συνεργάζεται με δύο εταιρείες της λίστας Fortune 500 κι έχει κλείσει συμφωνίες με άλλες τέσσερις, ώστε να αντικαταστήσει την παραδοσιακή μαγιονέζα με την εναλλακτική – χωρίς αυγά – μαγιονέζα της Hampton Creek.
Ήδη κάποιες αλυσίδες fast food, αλλά και εταιρείες συσκευασμένων τροφίμων έχουν αρχίσει να τη χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους.
"Είμαστε κατά  48% αποδοτικότεροι από πλευράς κόστους. Οι ανταγωνιστές που εκτρέφουν κοτόπουλα δεν έχουν τρόπο να μας ξεπεράσουν. Εκτός κι αν βρουν τρόπο να μην εκτρέφουν κοτόπουλα”, λέει ο Tetrick και ελπίζει ότι από του χρόνου δεν θα κυκλοφορεί στην αγορά τροφίμων το συμβατικό αυγό όπως το ξέρουμε...
Όσο για τον ίδιο, πρώην κολεγιόπαιδο και παίκτη του φουτμπολ, ίδρυσε την  Hampton Creek το 2011, αφού πρώτα εργάστηκε επί επτά χρόνια στην υποσαχάρια Αφρική, συνεργαζόμενος με τον πρόεδρο της Λιβερίας και τα Ηνωμένα Έθνη.
Αποστολή του, όπως λέει, να βγάλει στην αγορά υγιεινό, προσιτό και νόστιμο φαγητό για όλους ανεξαιρέτως. Μάλιστα, το 2013 η εταιρεία του κέρδισε το πρώτο Βραβείο καινοτομίας του  Popular Science.

Δεν υπάρχουν σχόλια: