ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Τέλος στην απερίσκεπτη διάλυση παλιών πλοίων

Tα σχέδια που συμφώνησαν με τους υπουργούς της ΕΕ προκειμένου να δοθεί τέλος στις πρακτικές διάλυσης παλιών πλοίων νηολογημένων στην ΕΕ στήριξαν οι ευρωβουλευτές την Τρίτη. Η προσάραξη πλοίων σε παραλίες τρίτων χωρών με σκοπό τη διάλυσή τους θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και είναι επιζήμια για το περιβάλλον, επεσήμαναν οι ευρωβουλευτές που τάχθηκαν υπέρ της ανακύκλωσης πλοίων σε εγκεκριμένες από την ΕΕ εγκαταστάσεις.
Θέλω να τονίσω ότι δεν πρόκειται για επίθεση κατά της Ινδίας, του Μπαγκλαντές ή του Πακιστάν – χώρες οι οποίες προσφεύγουν σήμερα στη μέθοδο
της προσάραξης – αλλά κατά των επικίνδυνων και εξαιρετικά ρυπογόνων πρακτικών της ίδιας της μεθόδου προσάραξης”, δήλωσε ο εισηγητής για το θέμα Carl Schlyter (Πράσινοι, Σουηδία).
“Ο εν λόγω κανονισμός παροτρύνει τις χώρες αυτές να προβούν στις απαραίτητες επενδύσεις σε κατάλληλες μονάδες ανακύκλωσης πλοίων, δημιουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίας με τρόπο ασφαλή και φιλικό προς το περιβάλλον”, πρόσθεσε ο κ. Schlyter.
Ένας ευρωπαϊκός κατάλογος των εγκαταστάσεων ανακύκλωσης πλοίων
Στο μέλλον, τα πλοία που φέρουν σημαία κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να υφίστανται διάλυση σε εγκεκριμένες από την ΕΕ εγκαταστάσεις ανακύκλωσης πλοίων, οι οποίες οφείλουν να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να είναι πιστοποιημένες και να επιθεωρούνται τακτικά.
Σύμφωνα με τις προτάσεις των ευρωβουλευτών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η εκάστοτε εταιρεία ανακύκλωσης πλοίων οφείλει να διασφαλίζει ότι η κάθε μονάδα ανακύκλωσης:
-λειτουργεί σε κατασκευασμένες δομές,
-”έχει σχεδιασθεί, κατασκευασθεί και λειτουργεί με ασφαλή και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο”,
-περιορίζει όλες τις επικίνδυνες ουσίες επί του πλοίου καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ανακύκλωσης, ώστε να προλαμβάνεται οποιαδήποτε αποδέσμευση των υλικών αυτών στο περιβάλλον,
-διαχειρίζεται τα επικίνδυνα υλικά και απόβλητα που προκύπτουν κατά τη διαδικασία ανακύκλωσης μόνο σε υδατοστεγή δάπεδα με αποτελεσματικά συστήματα αποχέτευσης.

Τα πλοία που είναι νηολογημένα με σημαία κράτους μέλους της ΕΕ αλλά και αυτά που έχουν σημαία τρίτης χώρας καλύπτονται από τον κανονισμό, με την προϋπόθεση ότι φέρουν κατάλογο των επικίνδυνων ουσιών κατά την άφιξή τους σε λιμένα κράτους μέλους. Σε περίπτωση παράβασης του κανονισμού, τα κράτη μέλη είναι αυτά που είναι υπεύθυνα για την επιβολή μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έκθεση για τη σκοπιμότητα θέσπισης χρηματοδοτικού μέσου το οποίο θα διευκολύνει την ασφαλή και ορθή ανακύκλωση πλοίων και, αν κριθεί σκόπιμο, θα προβεί σε νομοθετική πρόταση εντός 3 ετών από την έναρξη ισχύος του κανονισμού.
Επόμενα βήματα
Ο κανονισμός θα εφαρμοστεί στα πλοία το νωρίτερο σε δύο έτη και το αργότερο 5 έτη μετά από την έναρξη ισχύος του – η ακριβής ημερομηνία εξαρτάται από το πότε η χωρητικότητα των εγκαταστάσεων ανακύκλωσης που περιέχει ο ευρωπαϊκός κατάλογος υπερβεί το όριο των 2,5 εκατ. τόνων άφορτου εκτοπίσματος.
Οι διατάξεις που διέπουν τις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης πλοίων αρχίζουν να ισχύουν ένα χρόνο μετά από την έναρξη ισχύος του κανονισμού (δηλαδή 20 μέρες μετά από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Η προτεινόμενη νομοθεσία εγκρίθηκε με 591 ψήφους υπέρ, 47 κατά και 32 αποχές.

ΑΠΟ http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...