ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2013

Για το 2015 αναβάλλονται τα επόμενα αγροτικά επενδυτικά προγράμματα

Έναν χρόνο μετά μετατίθεται ουσιαστικά η εφαρμογή των αναπτυξιακών προγραμμάτων της επόμενης ΚΑΠ, αφού με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση (Συμβούλιο Υπουργών) παραδέχεται εμμέσως ότι δεν θα είναι έτοιμοι στην ώρα τους οι κανονισμοί που χρειάζονται.

Εδώ και καιρό ήταν γνωστό ότι οι νέοι κανόνες για τις άμεσες ενισχύσεις έχουν πάρει παράταση για την 1η Ιανουαρίου 2015. Όμως από ό,τι φαίνεται, και τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης της νέας ΚΑΠ αναβάλλονται για το 2015. Αυτό αναφέρεται για πρώτη φορά, εμμέσως πλην σαφώς στην πολιτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν Συμβούλιο και ευρωβουλευτές και η οποία αφορά τα μεταβατικά μέτρα της ΚΑΠ για το 2014.Από την άλλη, οι μεταβατικοί κανονισμοί προβλέπουν ότι ορισμένα στοιχεία της νέας ΚΑΠ θα μπορούν να εφαρμοστούν ήδη από το 2014, όπως η δυνατότητα για συνδεδεμένες ενισχύσεις στο 6,5% του εθνικού φακέλου. Το προσχέδιο του κανονισμού που συμφωνήθηκε δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα, οπότε δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες. Ωστόσο το δελτίο τύπου του Συμβουλίου εξηγεί ορισμένες βασικές πτυχές της συμφωνίας:
Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 24 Οκτωβρίου  κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία για τα μεταβατικά μέτρα για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) το 2014 σε μια άτυπη διοργανική συνάντηση στο Στρασβούργο. Τα βασικά στοιχεία τα συμφωνίας συζητήθηκαν σε άτυπο τριμερή διάλογο που έγινε στις Βρυξέλλες στις 17 Οκτωβρίου. Η συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, στην οποία κατέληξαν τα όργανα της ΕΕ τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο, θα οδηγήσει στην έγκριση των διατάξεων, μαζί με τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα ως τα τέλη του έτους.
ΑΠΟ  http://radio936.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη