ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013

Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Επαγρύπνηση, ετοιμότητα αλλά και "κόντρες" για το Νοσοκομείο Κυπαρρισίας!

Την επαγρύπνηση και ετοιμότητα, για τις δομές Υγείας της περιοχής, επαναβεβαίωσε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας, από την οποία, πάντως, δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι, οι κόντρες και οι αναφορές ακόμη και για… κινδυνολογία που «απαξιώνει» τις παρεχόμενες υπηρεσίες του νοσοκομείου Κυπαρισσίας και «τρομοκρατεί» εργαζομένους και πολίτες.

Το ένα και μοναδικό θέμα της συνεδρίασης είχε ως εξής: 
«Ενημέρωση – συζήτηση – απόφαση για τις δομές Υγείας του Δήμου Τριφυλίας», ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η συνεδρίαση, με μόνο αυτό το θέμα, διεξήχθη επειδή στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και γιατρός στο Κ.Υ. Φιλιατρών, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης θέμα για τη λαίλαπα, όπως είπε, που έρχεται στην Υγεία… 

Το θέμα αυτό θυμίζουμε, δε συζητήθηκε σε εκείνη την άκρως «επεισοδιακή» συνεδρίαση και μάλιστα ο κ. Σωτηρόπουλος αποχώρησε, ωστόσο ύστερα από παρέμβαση του Δημάρχου επέστρεψε.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Τριφυλίας επανέλαβε τις αναφορές του για «λαίλαπα» στην Υγεία και ανακατατάξεις που έρχονται και αφού τόνισε πως ο ίδιος ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του έχει μιλήσει για ένα νοσοκομείο σε κάθε νομό, επισήμανε τον κίνδυνο κλεισίματος Κέντρων Υγείας και υποβάθμισης ή και «αλλαγής χρήσης» του νοσοκομείου Κυπαρισσίας. 

Μάλιστα, είπε πως πρέπει να αντιδράσουν, να κάνουν κάτι, μη μένουν έτσι ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη ανακατατάξεις στις δομές υγείας. 

Ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας επανέλαβε πως ισχύουν όλες οι σχετικές με το θέμα αποφάσεις που έχει λάβει ομόφωνα του δημοτικό συμβούλιο και βεβαίως το “casus belli”. 

Αναφέρθηκε σε επικοινωνία που είχε με το διοικητή της 6ης ΥΠΕ και την ενημέρωση που του παρείχε, καθώς και στις δηλώσεις του κ. Κατσίβελα στο «Θ» για τις δομές υγείας στην περιοχή και την ενδυνάμωση του νοσοκομείου Κυπαρισσίας, τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία ανησυχία γι’ αυτό.

Η συζήτηση συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ. 


 
ΠΗΓΗ Ηλίας Γιαννόπουλος - Θάρρος
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέντε ελληνικά νησιά στην «πράσινη» λίστα της TUI από τις 17 Μαΐου

Γιάννης Πολίτης . 11/05/2021, 18:53 ...