ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Φιλιατρά: Λαχανόκηπο δημιούργησαν στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο!

Το δικό τους «σχολικό κήπο», και συγκεκριμένα λαχανόκηπο, δημιούργησαν οι μικροί μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών μετά τη σχετική πρωτοβουλία που ανέλαβε το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου! 
Μάλιστα, οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν ενεργά και με έντονο ενδιαφέρον σε όλη τη διαδικασία και χάρηκαν με τη δημιουργική τους αυτή ενασχόληση! 

Τονίζεται πως, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο ξεκίνησε τη λειτουργία του, για τη φετινή σχολική χρονιά (2013 – 2014), με Αγιασμό, μόλις στις 7 Οκτωβρίου, πολύ αργότερα δηλαδή απ’ ότι οριζόταν η κανονική έναρξη, εξαιτίας των γνωστών και επαναλαμβανόμενων κατ’ έτος προβλημάτων στην κατάρτιση του πίνακα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και, εξ αυτού, την αργοπορημένη τοποθέτηση των εκπαιδευτικών στα σχολεία. 
Ωστόσο, το εκπαιδευτικό προσωπικό, δεν έχασε χρόνο και μέσα σε λίγες, μόνο, μέρες, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, συζήτησαν με τα παιδιά για τα οφέλη των λαχανικών και το ρόλο τους στην ανθρώπινη υγεία και τα παιδιά με ενθουσιασμό αποδέχθηκαν την πρόταση για τη δημιουργία του λαχανόκηπου. Μια δραστηριότητα που, βεβαίως, βοηθά τα παιδιά ποικιλοτρόπως! 
Εμείς, μιλήσαμε με το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου για τη δημιουργία του λαχανόκηπου και όπως είπαν στο «Θ» οι δασκάλες:  «Η δημιουργία κήπου στην αυλή του σχολείου μπορεί να υλοποιηθεί σαν πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση πολλών τομέων ανάπτυξης των μαθητών. 

Ο σχεδιασμός και η προετοιμασία του χώρου, το φύτεμα, η φροντίδα και περιποίηση, καθώς και η συγκομιδή των προϊόντων συνιστούν σημαντική φυσική δραστηριότητα για τα παιδιά. 

Το σχολείο μας, ευτυχώς, περιβάλλεται από αρκετά μεγάλο προαύλιο χώρο, ο οποίος μας δίνει δυνατότητα ενασχόλησης με διάφορες μορφές κηπουρικής. Φέτος, σκεφθήκαμε να φυτέψουμε λαχανικά! 

Συζητήσαμε και παρουσιάσαμε στους μαθητές μας τα οφέλη των λαχανικών στην διατροφή μας και το πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στην καλή υγεία μας. Επιπλέον γνωρίζοντας τι χρειάζεται για την φροντίδα τους μετά το φύτεμα, σκεφθήκαμε ότι η ενασχόληση των παιδιών με το κήπο θα τα βοηθήσει ποικιλοτρόπως. Προτείναμε στα παιδιά την ιδέα να φυτέψουμε στο μπροστινό κομμάτι του προαυλίου μας διάφορα είδη λαχανικών και η αλήθεια είναι πως έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Έτσι προχωρήσαμε στην υλοποίηση της ιδέας αυτής. 

Η υλοποίηση, λοιπόν, προγράμματος "σχολικού κήπου" έχει πολλαπλή σκοπιμότητα για τους μαθητές: 
Η ενασχόληση με τον κήπο αποτελεί μια σημαντική φυσική δραστηριότητα, που μπορεί να γίνεται σε καθημερινή βάση, βοηθά όχι μόνο το σώμα αλλά και το νου, συμβάλλει στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής ευαισθησίας για φροντίδα κήπου και φυσικού περιβάλλοντος στην αυλή του σχολείου ή του σπιτιού, απαλύνει το άγχος, βελτιώνει τη διάθεση και την όρεξη, αυξάνει την αυτοπεποίθηση, αναπτύσσει το αίσθημα της υπευθυνότητας, της συνεργασίας και της υπομονής»! 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών, λειτουργεί από το 2005, καλύπτοντας τις ανάγκες μάθησης των παιδιών με ειδικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής και με διαρκή στόχο να προσφέρει στους μικρούς μαθητές του τα απαραίτητα εφόδια προκειμένου να αναπτύξουν στο μέγιστο βαθμό τις ικανότητες τους και να αποκτήσουν αυτονομία. 

Είναι ανοιχτό στην κοινωνία και επιτελεί, με σεβασμό και κατανόηση, σημαντικό έργο. Στο σχολείο φοιτούν παιδάκια με ιδιαιτερότητες αλλά και ξεχωριστές δυνατότητες και τη φλόγα της ψυχής τους να δυναμώνει για τη μάθηση και γνώση, ενώ οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό του καταβάλλουν διαρκείς προσπάθειες και το έργο που προσφέρουν είναι πολύτιμο!

 
ΠΗΓΗ Ηλίας Γιαννόπουλος - Θάρρος
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.