ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Μαραθώνιος 11χρονης για παιδοχειρουργό


Από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, ξεκινώντας από την Κυπαρισσία, έτρεχαν οι γονείς μιας 11χρονης την Παρασκευή που μας πέρασε, για να αντιμετωπίσουν την οξεία σκωληκοειδίτιδα του παιδιού. Τελικά όμως δεν μπόρεσαν να βρουν παιδοχειρουργό παρά μόνο στο Παίδων στην Αθήνα, όπως καταγγέλλει ο πατέρας.
Από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας πήγαν στην Καλαμάτα. Από εκεί, αφού δεν υπήρχε γιατρός, τους έστελναν στην Πάτρα καθώς δεν υπήρχε γιατρός ούτε στην Τρίπολη - μέχρι που αποφάσισαν τελικά οι γονείς να πάνε στην Αθήνα. Ολα αυτά μάλιστα έγιναν ενώ... μετέφεραν το παιδί τους με το ΙΧ αυτοκίνητό τους. Εύλογα πλέον, αφού έληξε η περιπέτειά τους  και
όλα πήγαν καλά με την υγεία του παιδιού, αναρωτιούνται αν τελικά αυτό είναι το σύστημα υγείας που θέλουμε να φτιάξουμε.
Ο πατέρας του παιδιού Γιάννης Γεωργακόπουλος από την Κυπαρισσία μας είπε χαρακτηριστικά: 
"Την Παρασκευή το πρωί 25 του μηνός η κόρη μου είχε κάποιους πόνους στην κοιλιά οι οποίοι είχαν ξεκινήσει από το προηγούμενο βράδυ, και την πήγε η μητέρα της στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Εγιναν κάποιες εξετάσεις από παιδίατρο και διέγνωσαν ότι έχει οξεία σκωληκοειδίτιδα. Είπαν στην μητέρα του παιδιού να το πάρει και να πάει Καλαμάτα, και μάλιστα όταν φτάσει εκεί να πάρει τηλέφωνο για να μιλήσει ο γιατρός της Κυπαρισσίας με αυτούς της Καλαμάτας. Φτάνοντας στην Καλαμάτα περίπου στις 3.30 της είπαν πως δεν εφημερεύει παιδίατρος, γι' αυτό να πάει στο παιδί στο Καραμανδάνειο (στην Πάτρα). Ρώτησε εκείνη αν υπάρχει κάποιος στην Τρίπολη και της είπαν πως ούτε εκεί εφημέρευε παιδοχειρουργός. 
Από εκεί και πέρα πήρα το παιδί μαζί με την πρώην σύζυγό μου και πήγα στο "Αττικό" Νοσοκομείο στην Αθήνα. Εκεί οι άνθρωποι με δέχθηκαν και με έδιωξαν κατευθείαν για το Παίδων. Εκεί οι γιατροί με το που είδαν τις εξετάσεις από την Κυπαρισσία έβαλαν το παιδί στο χειρουργείο. Ο γιατρός μού είπε δε ότι είχε οξεία σκωληκοειδίτιδα και μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο. 
Αυτό είναι το σύστημα υγείας που θέλουν να φτιάξουν; Δεν ξέρω ποιοι είναι υπεύθυνοι, περιφερειάρχες, τοπικοί άρχοντες ή ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης. Αν δεν μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί 11 χρονών, τότε ποιον μπορεί να βοηθήσουν;".
Κλείνοντας ο πατέρας επισήμανε ότι από κανένα νοσοκομείο δεν τους μετέφεραν με ασθενοφόρο, οπότε πήγαιναν μόνοι τους με το αυτοκίνητό τους. Επίσης θέλησε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τους γιατρούς στο "Αττικό" Νοσοκομείο και στο Παίδων για την άμεση αντιμετώπιση του περιστατικού.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/health/item/30223-marathonios-11xronis-paidoxeirourgos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.