ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Πρεμιέρα την Κυριακή στην Αρχαία Μεσσήνη για τη "Λυσιστράτη"

Πρεμιέρα την Κυριακή στην Αρχαία Μεσσήνη για τη "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη έτσι όπως θα μας την παρουσιάσουν τα παιδιά της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί με δύο σκηνικούς τρόπους.  Στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης την Κυριακή στις 7 το απόγευμα, με το φυσικό φως του ηλιοβασιλέματος, ενώ στις 9,10 και 11 Ιουλίου στις 9 το βράδυ, θα παρουσιαστεί στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας με πλήρες το σκηνικό που επιμελήθηκε η Κατερίνα Μηλιαρέση και τους ειδικούς θεατρικούς φωτισμούς που σχεδίασε ο σκηνοθέτης και χορογράφος Γιώργος Πασσάκος.

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι συντελεστές της παράστασης χθες το μεσημέρι, η πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής Λέττα Πετρουλάκη, σημείωσε ότι με χαρά και υπερηφάνια παρουσιάζεται άλλη μια παραγωγή του σχήματος, ενώ αναφέρθηκε σε όσους στήριξαν την πραγματοποίηση της παράστασης και κυρίως την χορηγό Μίνα Σπυροπούλου - Καρέλια.
Ο Γιώργος Πασσάκος που σκηνοθέτησε την παράσταση και έκανε και τις χορογραφίες, σημείωσε ότι είναι ένα πολυσυζητημένο και πάντα επίκαιρο έργο το οποίο τα παιδιά της Πειραματικής το αντιμετώπισαν πολύ σοβαρά, αλλά ταυτόχρονα το διασκέδασαν κιόλας.
Τα κοστούμια που δημιούργησε η Κατερίνα Μηλιαρέση είναι κυρίως από το βεστιάριο της Πειραματικής που μεταποιήθηκαν αλλά και κάποια που κατασκευάστηκαν από την αρχή. Όσο για το σκηνικό είναι λιτό και παραπέμπει σε κατεστραμμένη πόλη μετά από έναν πόλεμο.
Η μετάφραση του κειμένου είναι του Κώστα Τσιάνου και η μουσική του Χρήστου Λεοντή, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο δημιουργοί παραχώρησαν τη δουλειά τους για την παράσταση της Πειραματικής.
Παίζουν με σειρά εμφάνισης:
Λυσιστράτη: Εύη Μίνου, Σοφία Σταυρούλια, Κλεονίκη: Αθανασία Λυμπέρη, Μυρίνη: Ελλη Γιαννακούλα, Νεφέλη Ζονάφου, Λαμπιτώ: Εφη Παχή, Βοιωτή: Δέσποινα Παναγιώταρου, Κορινθία: Πολυτίμη Μούστου, Πρόβουλος: Διονύσης Νικολακόπουλος, Σκύθες: Σταυρούλα Αλοίμονου,
Βασούλα Θεοδωρακοπούλου, Κωνσταντίνα Σταυροπούλου, Α΄ Γυναίκα: Καλυψώ Αλμπάνη, Β΄ Γυναίκα: Θεοδώρα Καρμή, Γ΄ Γυναίκα: Άρτεμις Κουμουτσάκη, Δ΄ Γυναίκα: Αναστασία Τζιωρτζίδη, Ε’ Γυναίκα: Τζίνα Κομποχόλη, Κινησίας: Νίκος Δημητρακόπουλος, Παιδί Κινησία:, Παναγιώτης Σταυρόπουλος, Μανής: Σταυρούλα Αλοίμονου, Κήρυκας: Δημήτρης Αργύρης, πρύτανης: Γιάννης Δίσκος, Λάκωνας: Βασίλης Μπούχαλης, Αθηναίος: Αδάμ Μαλαβάζος, Συμφιλίωση: Αντωνία Παυλέα.
Χορός γυνακών: Καλυψώ Αλμπάνη, Παναγιώτα Γεωργανά, Έλλη Γιαννακούλα, Νεφέλη Ζονάφου, Θεοδώρα Καρμή, Τζίνα Κομποχόλη, Πολυτίμη Μούστου, Δέσποινα Παναγιώταρου, Αναστασία Τζιωρτζίδη, Αρτεμις Κουμουτσάκη, Αντωνία Παυλέα, Αναστασία Τενέντε, Γιώτα Νικητοπούλου.
Χορός ανδρών: Δημήτρης Αργύρης, Κατερίνα Βασιλάκη, Νίκος Δημητρακόπουλος, Γιάννης Δίσκος, Βασούλα Θεοδωρακοπούλου, Μαριλίνα Καράμπελα, Κωνσταντίνος Κωσταντακόπουλος, Ολγα Κωνσταντακοπούλου, Μαρία Κωστοπούλου, Αδάμ Μαλαβάζος, Αγγελος Μπαχαρακάκης, Βασίλης Μπούχαλης, Διονύσης Νικολακόπουλος, Σαβίνα Ντερβίση, Αριστείδης Σαμπάτης, Κωνσταντίνα Σταυροπούλου, Παναγιώτης Σταυρόπουλος, Σταματίνα Φωτοπούλου.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/ekdiloseis/item/27134-premiera-arxaia-messini-lysistrati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.