ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

BBC: Πρώτο θέμα τα εγκαταλελειμμένα αεροπλάνα της Ολυμπιακής

Ο δημοσιογράφος του βρετανικού καναλιού χρησιμοποιεί το παράδειγμα του Ελληνικού για να μιλήσει για την αδυναμία της Ελλάδας να εκμεταλλευτεί τα περιουσιακά της στοιχεία ...

Το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού και τα εγκαταλελειμμένα αεροσκάφη της Ολυμπιακής στην πίστα του απετέλεσαν το αντικείμενο ρεπορτάζ στο βρετανικό δίκτυο BBC.

Με την υπογραφή του Nigel Cassidy η ανταπόκριση από την Αθήνα εστιάζει στην εικόνα εγκατάλειψης

του παλιού αεροδρομίου με τα παρκαρισμένα τζετ της πάλαι ποτέ κραταιάς, ελληνικής κρατικής αεροπορικής εταιρείας, σημειώνοντας πως είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδυναμίας της Ελλάδας, εδώ και δέκα χρόνια περίπου, να αξιοποιήσει ένα τεράστιο οικόπεδο – φιλέτο.

Μάλιστα ο Βρετανός δημοσιογράφος μιλάει για μια έκταση ίση με το... Μονακό και τονίζει πως η βόλτα στο Ελληνικό δείχνει και στον πιο αδαή παρατηρητή τις χαμένες ευκαιρίες χρόνων που δεν εκμεταλλεύτηκε η Ελλάδα, την ώρα που αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα και είναι υποχρεωμένη ουσιαστικά να εκποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα περιουσιακά της στοιχεία.


ΑΠΟ http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: