ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων με αρχή από το ελαιόλαδο

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων θα πωλείται μελλοντικά το μεσσηνιακό λάδι, καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σχεδιάζουν να δημιουργήσουν σχετική αγορά για αγροτικά εμπορεύματα. Αυτό αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δικτυακό τόπο capital.gr.
 Σύμφωνα με την πρόταση για δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων, το πρώτο προϊόν επί του οποίου θα ξεκινήσει η
διαπραγμάτευση θα είναι το ελαιόλαδο, ενώ σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν κι άλλα αγροτικά προϊόντα. Μάλιστα για το θέμα εκδηλώθηκε ισχυρό ενδιαφέρον και από το εξωτερικό, καθώς η πρόταση παρουσιάστηκε σε road show που διοργάνωσε το ΧΑ στις ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων δεν θα λειτουργήσει ως δημοπρατήριο (cash market) όπου τα εμπορεύματα θα αγοράζονται μετρητοίς, αλλά ως future market όπου θα γίνεται και προαγορά ή προπώληση της μελλοντικής παραγωγής. Ως πρότυπο θα χρησιμοποιηθεί το Ιταλικό Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων που λειτουργεί με χαμηλό κόστος καθώς απασχολεί μόνο 12 άτομα. Η αξία των αγροτικών προϊόντων που θα πουλιούνται εκτιμάται στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ και τα κρατικά έσοδα στα 240 εκατομμύρια ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα λειτουργούσαν Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη αλλά πλέον δεν λειτουργούν. Το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Πειραιά άνοιξε το 1924 και έκλεισε το 1993.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/27131-xrimatistirio-emporevmatwn-elaiolado

Δεν υπάρχουν σχόλια: