ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013

Εξετάζουν απαλλαγή από ΦΠΑ για επιχειρήσεις

Εισήγηση ΔΝΤ για υποχρεωτική απαλλαγή από τον ΦΠΑ μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών με ακαθάριστα έσοδα έως 25.000 ευρώ. Παίρνουν μεγαλύτερη επιστροφή φόρου από αυτόν που αποδίδουν
Την απαλλαγή από τον ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες με ακαθάριστα ετήσια έσοδα έως 20.000-25.000 ευρώ υπό προϋποθέσεις εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών ύστερα από πρόταση των εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το όριο αυτό ανέρχεται σήμερα στις 5.000 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν επιφυλάξεις από το οικονομικό επιτελείο ως προς το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων. Δηλαδή, υπάρχουν εισηγήσεις το ποσό να είναι χαμηλότερο των 20.000 - 25.000 ευρώ.
Ουσιαστικά το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με την Καθημερινή, αποδέχεται την πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ.
Σημειώνεται ότι σήμερα περίπου το 42% των φορολογουμένων στο σύστημα ΦΠΑ είναι μικρές επιχειρήσεις που αποφέρουν αρνητικά έσοδα (επιστροφές) περίπου 2,3% σε υποχρεώσεις του ΦΠΑ.
Υπάρχει επίσης ένα μεγάλο κόστος για τη διαχείριση αυτών των μικρών επιχειρήσεων. Σε αντίθεση με την κατάσταση σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν εφαρμόζεται ένα κατώτατο όριο εγγραφής.
Το μέσο κατώτατο όριο (εγγραφής) ΦΠΑ στη Ευρωζώνη είναι σήμερα μόλις κάτω των 25.000 ευρώ. Εξαιτίας των δεδομένων αυτών το ΔΝΤ σε πρόσφατη έκθεσή του έκανε λόγο για υψηλό κίνδυνο από απάτες ΦΠΑ, προτείνοντας την καθιέρωση ελάχιστου ορίου ως ένταξη σε καθεστώς ΦΠΑ.
Η κυβέρνηση υιοθέτησε την πρόταση, αφήνοντας ωστόσο τη δυνατότητα ένταξης στο καθεστώς ΦΠΑ όσων το επιθυμούν.
Δηλαδή, για να απαλλαγεί κάποια επιχείρηση ή επιτηδευματίας από τον ΦΠΑ θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στην αρμόδια εφορία.
Το σχέδιο νόμου θα προβλέπει μεταξύ άλλων:
-Υποχρεωτικό ελάχιστο όριο για την εγγραφή μικροεπιχειρήσεων σε καθεστώς ΦΠΑ.
-Δημιουργία ειδικής μονάδας για την παρακολούθηση των συνολικών επιδόσεων του ΦΠΑ, για την ανάλυση τάσεων και δυνητικών κινδύνων των εσόδων και για την υποβολή εισηγήσεων για ενέργειες βελτίωσης στις επιδόσεις του ΦΠΑ.
-Θέσπιση ταχύτερης διαδικασίας για τη διαγραφή αγνοούμενων εμπόρων από το σύστημα του ΦΠΑ.
-Δημιουργία μονάδας με αρμοδιότητα τον εντοπισμό περιπτώσεων απάτης ΦΠΑ και συντονισμού δραστηριοτήτων για την πρόληψή τους.
-Δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ που βασίζεται σε παραμέτρους κινδύνου (risk-based).
Όσον αφορά στη διαδικασία επιβολής προστίμων, αυτά θα επιβάλλονται εφόσον ο φορολογούμενος ή οποιοδήποτε πρόσωπο:
-Δεν υποβάλει φορολογική δήλωση εμπρόθεσμα.
-Δεν υποβάλει δήλωση παρακράτησης φόρου εμπρόθεσμα.
-Δεν ανταποκριθεί σε αίτημα πληροφοριών της φορολογικής διοίκησης.
-Δεν συνεργαστεί στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου.
-Δεν γνωστοποιήσει την ιδιότητά του ή τον διορισμό του ως φορολογικού αντιπροσώπου.
-Δεν εγγραφεί ως φορολογούμενος.
-Δεν συμμορφωθεί με κάθε υποχρέωση για την τήρηση βιβλίων και στοιχείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος και σε 15 μέρες θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο για τον ίδιο λόγο και ο κώδικας φορολογικών διαδικασιών.
Η σχετική διάταξη αναμένεται να περιληφθεί σε κάποιο από τα δύο νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή μετά τις 15 Ιουλίου.

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ελεύθερη είσοδος την ερχόμενη Τρίτη στο Μουσείο Ακρόπολης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR 15/05/2021  09:14 Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που διοργανώνετα...