ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Στην Παναγία Σουμελά η Εθνική Νέων


27.06.2013 21:22

Την ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά επισκέφθηκε σήμερα η αποστολή της Εθνικής Κ-20 που βρίσκεται στην Τουρκία για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι νεαροί διεθνείς αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν το πρωινό τους ρεπό πηγαίνοντας στην ιστορική Μονή.
Από αύριο, άλλωστε, πρέπει να βάλουν τα... κεφάλια μέσα για να εξασφαλίσουν την πρόκριση στους 16 του Μουντιάλ Νέων. Εχοντας καταφέρει να φτάσουν τους 4 βαθμούς με μία νίκη και μία ισοπαλία, οι μικροί του Κώστα Τσάνα,
δείχνουν τα δόντια τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κ20 που διεξάγεται στην Τουρκία. Η αποστολή βρίσκεται ήδη στην Τραπεζούντα, προκειμένου αύριο Παρασκευή (18:00) να αντιμετωπίσει την Παραγουάη στο Huseyin Avri Aker Stadium.
Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με ισοπαλία παίρνει την πρόκριση για τους «16» του θεσμού, ενώ ακόμα και με ήττα περνάει αν το Μάλι δεν κερδίσει το Μεξικό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η Εθνική θα παίξει για την ισοπαλία. Κάθε άλλο, καθώς θα παλέψει για τη νίκη, όπως άλλωστε κάνει σε κάθε ματς.
Σήμερα Πέμπτη η ομάδα προπονήθηκε στο γήπεδο που θα διεξαχθεί η μεγάλη αυτή αναμέτρηση, με το μοναδικό πρόβλημα για τον Κώστα Τσάνα να είναι αυτό του Κώστα Σταφυλίδη ο οποίος δεν ακολούθησε το πρόγραμμα, χωρίς όμως να υπάρχει ζήτημα μη συμμετοχής του στον αγώνα με τους Παραγουανούς. Μετά την προπόνηση υπήρξε η απαραίτητη βιντεοθεραπεία, με τον τεχνικό της Εθνικής να δείχνει στους παίκτες τα ματς των Νοτιοαμερικάνων στο τουρνουά.
Κουρμπέλης: «Αγώνας σταθμός»
Αγώνας-σταθμό χαρακτήρισε την αναμέτρηση με την Παραγουάη ο Δημήτρης Κουρμπέλης τονίζοντας συνολικά στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΟ: «Είναι ένας αγώνας-σταθμός για την Εθνική. Θα αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετική ομάδα, καλοδουλεμένη και σοβαρή στον αγωνιστικό χώρο. Στο μυαλό μας βρίσκεται μόνο η νίκη και όχι κάτι άλλο. Δεν συζητάμε για συνδυασμούς αποτελεσμάτων, γιατί έχουμε μάθει να κοιτάμε την ομάδα μας και να πιστεύουμε στις δικές μας δυνάμεις. Είμαι αισιόδοξος ότι το βράδυ της Παρασκευής θα μας βρει όλους να πανηγυρίζουμε μια ιστορική επιτυχία».
*Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Μπακαρί Γκασάμα (Γκάμπια), με βοηθούς τους Ανγκεσόμ Ογκμπαμαριάμ (Ερυθραία)-Φελισιέν Καμπαντά (Ρουάντα), και 4ος διαιτητή τον Γουόλτερ Λόπεζ (Γουατεμάλα).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...