ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Έκλεισε το γραφείο που ήταν αρμόδιο για τα... UFO

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας έκλεισε το 2009 το γραφείο που ήταν αφιερωμένο στα UFO, τα άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα (ΑΤΙΑ), αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πιθανόν δεν υπάρχουν και ως εκ τούτου δεν δημιουργούν απειλή για την ασφάλεια, σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Μέσα σε περισσότερο από 50 χρόνια, «όλες οι παρατηρήσεις UFO που είχαν αναφερθεί στο υπουργείο Άμυνας δεν αποκάλυψαν τίποτε που να μας αφήνει να σκεφθούμε ότι υπάρχει κάποια εξωγήινη παρουσία ή μια στρατιωτική απειλή για το Ηνωμένο Βασίλειο», είχε εξηγήσει το 2009 ένας δημόσιος λειτουργός, ο Καρλ Μάντελ, σε υπόμνημα που είχε απευθύνει στον τότε υπουργό Άμυνας, τον Μπομπ Έινσγουορθ.

Από το 2000 ως το 2007 το υπουργείο ελάμβανε κατά μέσο όρο 150 αναφορές για εμφανίσεις UFO κάθε χρόνο, αλλά καταγράφηκε μια ισχυρή αύξηση από την αρχή του 2009 ως το Νοέμβριο του ίδιου έτους, με 520 αναφορές σε μια περίοδο μόλις εννέα μηνών. Η αύξηση αυτή μπορεί να αποδοθεί στη μόδα των κινέζικων φαναριών, που ανεβαίνουν στον ουρανό και τον φωτίζουν.

«Το επίπεδο των πόρων που διατέθηκαν στην υπηρεσία για τα UFO αυξήθηκε ως αντίδραση σε μια πρόσφατη αύξηση των εμφανίσεων UFO, περιορίζοντας έτσι το προσωπικό που ασχολούνταν με δραστηριότητες πολύτιμες για την άμυνα», ανέφερε ακόμη ο Καρλ Μάντελ καθώς πρότεινε το κλείσιμο του γραφείου για τα UFO.

Μετά την αναφορά αυτή, το υπουργείο έκλεισε τελικά την τηλεφωνική γραμμή που είχε τεθεί στη διάθεση του κοινού για να επισημαίνει οποιοδήποτε άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο.


Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος 
 
ΑΠΟ http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.