ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Ξορκίζουν την κρίση φτιάχνοντας τη δική τους μπίρα

Τη δική τους μπίρα με το εύηχο όνομα «ΝΗΣΣΟΣ» έφτιαξαν ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Κουρής και η γνωστή δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη, οι οποίοι μάλιστα κατάφεραν να εξαντλήσουν την πρώτη γραμμή παραγωγής, πριν από τα επίσημα εγκαίνια της «Μικροζυθοποιίας Τήνου», όπως ονομάζουν την επιχείρησή τους, τα οποία θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο.
Η Μάγια και ο Αλέξανδρος υποδέχθηκαν την αποστολή του zougla.gr χαμογελαστοί στην είσοδο ενός κτηρίου που ήταν κάποτε... ταβέρνα με το όνομα «Ροδιά».


Η μπίρα «ΝΗΣΣΟΣ» κατάφερε να πουλήσει 30.000 μπουκάλια πριν από το Πάσχα, μόνο σε Τήνο, Μήλο, Σύρο και Μύκονο.

Η «Μικροζυθοποιία Τήνου» είναι μια επιχείρηση από τις μεγαλύτερες του είδους, αλλά δεν μπορεί να συναγωνιστεί τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου που παράγουν μπίρα στην Ελλάδα, καθώς η δυνατότητα ημερήσιας παραγωγής δεν ξεπερνά τα 2.000 μπουκάλια.

Μάλιστα, όπως μας εξομολογήθηκε ο κ. Κουρής, ο ανταγωνισμός δεν τον απασχόλησε καθόλου.

Η βύνη, η πρώτη ύλη δηλαδή, εισάγεται από το Βέλγιο, αφού δεν παράγεται στην Ελλάδα, και η απόσταξή της γίνεται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε ειδικά ανοξείδωτα επιστρωμένα με χαλκό καζάνια, όμως απολύτως φυσικά, χωρίς χημικά ή πρόσθετα.

Τα δύο μεγάλα καζάνια μπορούν να βράζουν περίπου δύο τόνους την ημέρα, ενώ η παραγωγή εμφιαλώνεται αυτόματα την ίδια μέρα και συσκευάζεται για τις μικρές αγορές τεσσάρων κυκλαδίτικων νησιών, χωρίς να αποκλείεται η δυνατότητα να προωθηθεί και σε μεγαλύτερες αγορές, όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.



Το Πάσχα πάντως στην Τήνο, όπου βρίσκεται η επιχείρηση, η μπίρα εξαντλήθηκε, αφήνοντας τους φίλους του νέου αυτού προϊόντος παραπονεμένους, κάτι που ο κ. Αλέξανδρος Κουρής υποσχέθηκε ότι δεν θα ξανασυμβεί, ενώ όπως μας είπε: «Και 100.000 μπουκάλια να είχαμε παράγει, θα εξαντλούνταν».
Η τιμή της είναι τσουχτερή, αφού στη λιανική πωλείται μέχρι και 1,50 ευρώ ακριβότερα, απόκλιση η οποία αποδίδεται κυρίως στο κόστος παραγωγής της, που επιβαρύνεται σημαντικά λόγω της θέσης που βρίσκεται η ζυθοποιία.


Η «Μικροζυθοποιία Τήνου» ξεκίνησε χωρίς την υποστήριξη εθνικών ή κοινοτικών προγραμμάτων ενίσχυσης και τώρα γίνεται προσπάθεια να μπει όλο το project στο ΕΣΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μπίρα «ΝΗΣΣΟΣ» είναι η δεύτερη που παράγεται και συσκευάζεται σε νησί των Κυκλάδων, καθώς προηγήθηκε παρόμοια επιχείρηση στη Σαντορίνη.  


ΑΠΟ http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: