ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Στήνουν 43 νέα διόδια - Απίστευτα χαράτσια στο δρόμο

75 σταθμούς διοδίων θα έχουν συνολικά οι ελληνικοί δρόμοι όταν ολοκληρωθούν και οι Έλληνες θα πληρώνουν χρυσάφι το κάθε χιλιόμετρο που θα κάνουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθούν άλλοι 43 νέοι σταθμοί διοδίων στους οδικούς άξονες της χώρας γεγονός που θα σημάνει ραγδαία αύξηση του κόστους για τους πολίτες που θα τους χρησιμοποιούν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Ποντίκι” το αντίτιμο αναμένεται να τριπλασιαστεί, καθώς αρκεί να

αναλογιστεί κανείς ότι εάν διαιρεθούν τα χιλιόμετρα των αυτοκινητοδρόμων με τον αριθμό των διοδίων προκύπτει ένας σταθμός ανά μόλις 23 χιλιόμετρα!
Μάλιστα οι οδικοί άξονες αναμένεται να παραδοθούν προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες με αποτέλεσμα και και η τιμή των διοδίων σε πολλές περιπτώσεις να αυξηθεί.
Είναι χαρακτηριστικά ότι μόνο στην Εγνατία Οδό θα δημιουργηθούν 21 νέοι σταθμοί και έτσι θα φτάσουν συνολικά τους 26, άλλοι έξι σταθμοί θα γίνουν στην Ολυμπία Οδό (Κόρινθος-Πάτρα), ενώ 8 σταθμοί διοδίων θα στηθούν στην Ιόνια οδό, όταν μετά από ...ποιος ξέρει πόσα... χρόνια ολοκληρωθεί.
Ως και στη λεγόμενη κεντρική οδό, τον άξονα από Τρίκαλα ως Δομοκό δηλαδή που δεν θα έχει σύνδεση με άλλο οδικό άξονα θα στηθούν συνολικά επτά σταθμοί διοδίων.


ΑΠΟ http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.