ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Η πρώτη αποτίμηση της επίσκεψης στο Βιολογικό Κυπαρισσίας από τους Ενεργούς πολίτες

H ΠΡΏΤΗ εκτίμηση από την επίσκεψη στο εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΡΦΙΥΛΙΑΣ.
 Την Πέμπτη το μεσημέρι τα μέλη της γραμματείας των ενεργών πολιτών στην οποία και εγώ συμμετέχω, καθώς και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Σαμπαζιώτης επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο επεξεργασίας των λυμάτων της πόλης. Είδαμε όλες της πτέρυγες του εργοστασίου και ο κ. Σαμπαζιώτης μας έκανε μια λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με την λειτουργία του. Είναι φυσικό ο καθένας από εμάς που

συμμετέχουμε στην Κ. Ε. Π. λόγω διαφορετικών επαγγελματικών γνώσεων και εμπειριών να προσεγγίζουμε με διαφορετικό τρόπο κάποια θέματα. Όμως έχουμε ένα κοινό στόχο, με το διάλογο να συνθέσουμε τις διαφορετικές απόψεις, και να συμβάλουμε στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής όλων μας. Είναι καλό για την ψυχολογία μας να βλέπουμε θετικά και με αισιοδοξία τα πράγματα, όμως αν βλέπουμε μόνο την καλή πλευρά, απομακρυνόμαστε προσωρινά από την πραγματικότητα την οποία είναι αδύνατον να αποφύγουμε. Είναι γεγονός πως το εργοστάσιο είναι καινούριο και καλής κατασκευής. Δεν έχω την ανάλογη τεχνολογική γνώση για να πω αν το εργοστάσιο είναι τελευταίας τεχνολογίας, ούτε αμφισβητώ την άποψη του κ. Σαμπαζιώτη. Μπορώ να σας πω ότι έχω εργαστεί πολλά χρόνια στη βαριά βιομηχανία μέσα και έξω από την Ελλάδα και έχω αρκετή εμπειρία. Θεωρώ πως ακόμα και τα ποιο τέλεια αυτοματοποιημένα εργοστάσια δεν μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα, χωρίς το κατάλληλα καταρτισμένο και υπεύθυνο προσωπικό, και αριθμητικά επαρκή. Όταν το νερό από το βιολογικό βγαίνει διαυγές, είναι μεν απαλλαγμένο από αιωρούμενα στερεά, δεν μπορούμε να πούμε όμως πως είναι απαλλαγμένο και από ρύπους, γι’ αυτό μόνο το χημείο είναι σε θέση να αποφανθεί.
Στην ερώτηση αν το διαυγές νερό που εξάγεται από το εργοστάσιο είναι κατάλληλο για άρδευση ο κ Σαμπαζιώτης απάντησε πως όχι, δεν είναι κατάλληλο. Εδώ μπαίνει το ερώτημα: Αν δεν είναι για άρδευση κατάλληλο, πως γίνεται να είναι ωφέλιμο για τους λουόμενους; Προς το παρόν την ευθύνη για την λειτουργία του εργοστασίου την έχει η κατασκευάστρια εταιρία, που, όπως διαπίστωσα την ημέρα εκείνη, εκεί υπήρχε μόνο ένα άτομο, ο φύλακας; Σύμφωνα με τα δεδομένα είναι πάρα πολύ δύσκολο για τους πολίτες να έχουν γνώση αν το εισερχόμενο νερό από το εργοστάσιο στη θάλασσα θα είναι τόσο καθαρό όσο πρέπει. Ας ελπίζουμε πως με την ανάληψη της λειτουργίας του εργοστασίου από το δήμο θα προσληφθεί με αξιοκρατικά κριτήρια, καλά τεχνικά καταρτισμένο και υπεύθυνο προσωπικό, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή επεξεργασία των λυμάτων. Όσο για το κόστος λειτουργίας που θα επιβαρυνθούν οι κάτοικοι, αυτή τη στιγμή κανένας δεν το γνωρίζει, ας ελπίζουμε ότι θα διαψευστούν εκείνοι που λένε πως θα είναι πολύ μεγάλο.

   
ΑΠΟ http://kyparissiotis.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.