ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Ακόμα και οι Νεάντερταλ είχαν όγκους

 Ανακαλύφθηκε η αρχαιότερη νεοπλασία, σε οστό ηλικίας 120.000 ετών. Τι δείχνει νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων


Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν τον αρχαιότερο όγκο που έχει ποτέ βρεθεί ποτέ σε άνθρωπο ή στενό συγγενή του, γεγονός που δείχνει ότι το φαινόμενο, έστω και πιο σπάνιο, ήταν παρόν από τα πανάρχαια χρόνια. Ο όγκος (κατά πάσα πιθανότητα καλοήθης) βρέθηκε σε ένα πλευρικό οστό, το οποίο ανήκε σε έναν άνδρα Νεάντερταλ, που ζούσε στη βόρεια Κροατία, στο σπήλαιο Κράπινα, πριν από περίπου 120.000 χρόνια.
Μέχρι σήμερα, η αρχαιότερη γνωστή περίπτωση καρκίνου των οστών ήταν το πολύ 4.000 ετών και
προερχόταν από αιγυπτιακές μούμιες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ανθρωπολόγο Ντέηβιντ Φρέιερ του πανεπιστημίου του Κάνσας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS ONE", σύμφωνα με το "Science", επισήμαναν ότι "οι περιπτώσεις νεοπλασιών είναι σπάνιες στους προϊστορικούς ανθρώπινους πληθυσμούς" και χαρακτήρισαν αναπάντεχο το εύρημά τους. Ο όγκος έχει διάσταση περίπου 30 χιλιοστών και η ύπαρξή του επιβεβαιώθηκε με ακτινογραφίες και τομογραφίες του απολιθώματος.
Όπως είπε ο Φρέιερ, "ενδείξεις καρκίνου είναι υπερβολικά σπάνιες στο αρχείο των ανθρωπίνων απολιθωμάτων. Η συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει ότι οι Νεάντερταλ, αν και ζούσαν σε ένα μη μολυσμένο περιβάλλον, τελικά ήσαν ευάλωτοι στο ίδιο είδος καρκίνου με τους σημερινούς ανθρώπους".
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο συγκεκριμένος Νεάντερταλ φαίνεται να έπασχε από ινώδη δυσπλασία, μια συχνή σκελετική πάθηση στους σύγχρονους ανθρώπους, η οποία συνήθως είναι καλοήθης και σπάνια μεταλάσσεται σε κακοήθη. Θεωρείται μάλλον άγνωστης αιτιολογίας, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλείται από μια γενετική μετάλλαξη στα κύτταρα που παράγουν τα οστά, με συνέπεια το κόκαλο να αντικαθίσταται από ινώδη ιστό.
Οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να βγάλουν συμπεράσματα για το αν ήταν σίγουρα κακοήθης η περίπτωση του Νεάντερταλ, πόσο πονούσε, αν είχε όγκους και σε άλλα οστά και ποια ήταν η γενικότερη κατάσταση της υγείας του. Η μέση διάρκεια ζωής των Νεάντερταλ, οι οποίοι εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 30.000 χρόνια, αφήνοντας έκτοτε την Ευρώπη "ελεύθερη" για τους προγόνους του σύγχρονου "έμφρονος ανθρώπου" (Homo sapiens), πιστεύεται ότι ήταν περίπου η μισή σε σχέση με σήμερα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...