ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από το νέο φόρο ακινήτων


Σε νέες βάσεις θα στηρίζεται ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014, όπως προκύπτει από τις προτάσεις που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη σύσκεψη με την διακομματική επιτροπή η φιλοσοφία των οποίων είναι να γίνει δικαιότερη η κατανομή του φορολογικού βάρους για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε σχέση με το Έκτακτο Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) που καταβάλλεται την Πέμπτη.
Στη σύσκεψη δεν ελήφθησαν αποφάσεις καθώς το θέμα θα συζητηθεί και σε νέα συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους
εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών ο φόρος θα υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου αλλά με χαμηλότερους συντελεστές με αποτέλεσμα ιδιοκτήτες με ένα ακίνητο να επιβαρυνθούν με σημαντικά λιγότερο φόρο από ότι φέτος.
Επιβαρύνσεις προβλέπονται για τα αγροτεμάχια τα οποία δεν φορολογούνται σήμερα. Σύμφωνα με τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών ο φόρος επί των αγροτεμαχίων θα διαφοροποιείται σημαντικά ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το αγροτεμάχιο, την έκτασή του και άλλα χαρακτηριστικά.
Για τα αγροτεμάχια των αγροτών προτείνονται μειωμένοι συντελεστές υπολογισμού του φόρου ο οποίος και θα διαφοροποιείται ανάλογα με την καλλιέργεια, την έκταση και άλλα στοιχεία της αξίας τους.
Κερδισμένοι οι ιδιοκτήτες κατοικιών με χαμηλή αντικειμενική αξία
Κερδισμένοι με τη θέσπιση του νέου ενιαίου φόρου είναι οι ιδιοκτήτες κατοικιών χαμηλής αξίας, καθώς θα πληρώσουν λιγότερα σε σχέση με το ''χαράτσι'' της ΔΕΗ, ενώ χαμένοι βγαίνουν οι κάτοχοι εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων και οικοπέδων, οι φορολογούμενοι που έχουν τακτοποιήσει ημιυπαίθριους και αυθαίρετα, καθώς και οι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.
Σύμφωνα με το Έθνος, πιο αναλυτικά οι ελαφρύνσεις φαίνονται στα ακόλουθα παραδείγματα:
  • Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 100 τ.μ. παλαιότητας 25 ετών στο Περιστέρι θα κληθεί να πληρώσει για τον νέο ενιαίο φόρο 150 ευρώ, ενώ με βάση το ισχύον καθεστώς έχει επιβάρυνση 380 ευρώ, δηλαδή θα καταβάλει 210 ευρώ λιγότερα.
  • Για κατοικία 100 τ.μ. 10ετίας στα Λιόσια ο φόρος σήμερα ανέρχεται σε 460 ευρώ, ενώ το 2014 θα περιοριστεί στα 260 ευρώ.
  • Διαμέρισμα 100 τ.μ. στη Νέα Σμύρνη 10ετίας θα επιβαρυνθεί με το ποσό των 450 ευρώ ενώ σήμερα ο φόρος διαμορφώνεται στα 690 ευρώ, μείωση 240 ευρώ.
  • Στην Αγία Παρασκευή ή τη Γλυφάδα διαμέρισμα 100 τ.μ.  παλαιότητας 10 ετών φορολογείται σήμερα με το ποσό των 920 ευρώ, ενώ από το 2014 η επιβάρυνση μειώνεται στα 650 ευρώ (ελάφρυνση 270 ευρώ).
  • Φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του διαμέρισμα 70 τ.μ. και ηλικίας 26 ετών στην Κυψέλη καταβάλει σήμερα ''χαράτσι'' που κυμαίνεται στα 350 ευρώ, ενώ με το νέο φόρο ακινήτων θα καταβάλει 90 ευρώ, δηλαδή θα έχει ελάφρυνση 260 ευρώ.
Στον αντίποδα επιβαρύνσεις θα προκύψουν για φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια, καθώς για πρώτη φόρα θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για ακίνητα τα οποία μάλιστα δεν τους αποφέρουν κανένα εισόδημα, αλλά και οι αγρότες, παρότι για αυτούς θα ισχύουν χαμηλότεροι συντελεστές για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις.
Ποιοι εξαιρούνται από την καταβολή-Τα κριτήρια
Όπως δημοσιεύει το Έθνος, μακροχρόνια άνεργοι, νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, πολύτεκνοι και ανάπηροι θα εξαιρούνται από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ή θα καταβάλλουν φόρο με μειωμένους συντελεστές.
Για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα ισχύσουν οι απαλλαγές που έχουν θεσπιστεί για το έκτακτο τέλος ακινήτων.
Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, τα κριτήρια που τίθενται για την πλήρη απαλλαγή ή την καταβολή φόρου με μειωμένους συντελεστές είναι τα ακόλουθα:
  1. Ο φορολογούμενος και ο ή η σύζυγός του και τα προστατευόμενα μέλη να μην έχουν άλλο ακίνητο, πλην του ακινήτου για το οποίο ζητείται η απαλλαγή, ούτε άλλα περιουσιακά στοιχεία.
  2. Η συνολική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει, κατά το έτος 2012, τις 12.000 ευρώ.
  3. Η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ.
ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.