ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Ο πρώτος διαγωνισμός κλωνοποίησης σκύλου

Το «καλύτερο» σκυλάκι του Ηνωμένου Βασιλείου θέλει να κλωνοποιήσει η νοτιοκορεάτικη εταιρεία Sooam Biotech Research Foundation, σε μια προσπάθεια να διεισδύσει στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η εταιρεία κλωνοποιεί εδώ και χρόνια σκύλους και άλλα ζώα, με το μεγαλύτερο μέρος των πελατών της να προέρχεται από τις ΗΠΑ.
Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι συμμετάσχοντες στον διαγωνισμό είναι να υποβάλλουν μια μικρή έκθεση 500 λέξεων, συνοδευόμενη από φωτογραφίες και videos, εξηγώντας για ποιους λόγους τα γονίδια του σκύλου τους πρέπει να συνεχίσουν να ζουν.

Ο νικητής του διαγωνισμού θα καταβάλλει μόνο το 30% για την κλωνοποίηση του σκύλου, η οποία ανέρχεται περίπου στα 100.000 δολάρια, ενώ το υπόλοιπο κόστος θα το αναλάβει η εταιρεία.
Σε ό,τι αφορά την κλωνοποίηση, η διαδικασία έχει ως εξής: οι ερευνητές της Sooam θα κάνουν βιοψία ώστε να πάρουν ένα βιώσιμο δερματικό κύτταρο από τον σκύλο που θα επιλεγεί.
Ύστερα θα τοποθετήσουν το DNAτου σκύλου – νικητή στο ωάριο άλλου σκύλου, από το οποίο θα έχει αφαιρεθεί το γενετικό υλικό, και θα εμφυτεύσουν το έμβρυο στη μήτρα της σκυλίτσας που θα παίξει τον ρόλο της παρένθετης μητέρας.
Αν η διαδικασία ολοκληρωθεί με επιτυχία, δυο μήνες μετά την εμφύτευση του εμβρύου θα γεννηθεί το κλωνοποιημένο κουταβάκι.
Η πρακτική εγείρει ηθικά ζητήματα, ενώ πολλοί ανησυχούν για την τύχη των σκύλων που δίνουν τα ωάριά τους αλλά και εκείνων που χρησιμοποιούνται για να γεννήσουν το κλωνοποιημένο έμβρυο, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι η Νότιος Κορέα έχει χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο, συγκριτικά με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά την προστασία των ζώων που χρησιμοποιούνται για ερευνητικούς σκοπούς.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...