ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Τριήμερη γιορτή σύναξης 12 Μεσσήνιων αγίων

Γιορτή σύναξης των 12 αγίων που κατάγονται από τη Μεσσηνία πραγματοποιεί για πρώτη φορά φέτος η Μητρόπολη, από αύριο Παρασκευή έως και την Κυριακή, 19 Μαΐου. Η γιορτή θεσπίστηκε και θα τιμάται κάθε χρόνο την Κυριακή των Μυροφόρων (την Κυριακή μετά του Θωμά) στο μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής. 
Αύριο στις 7 το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί η υποδοχή των ιερών λειψάνων των Μεσσήνιων αγίων και θα ακολουθήσουν η δοξολογία και ο πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Από τις 9 το βράδυ έως τη 1 το πρωί θα πραγματοποιηθεί αγρυπνία.
Το Σάββατο το πρωί, θα τελεστεί όρθρος και θεία λειτουργία και στις 7 το απόγευμα πολυαρχιερατικός εσπερινός από τον επίσκοπο Θαυμακού Ιάκωβο με τη συμπαράσταση των μητροπολιτών Κορωνείας Παντελεήμονος και Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. 
Την Κυριακή μετά τον όρθρο και τη θεία λειτουργία θα πραγματοποιηθεί λιτάνευση της εικόνας και των λειψάνων των αγίων στις οδούς Υπαπαντής,
Μητροπολίτη Μελετίου και Φάριος. Στις 7 το απόγευμα θα τελεστούν εσπερινός, παρακλητικός κανόνας εις τους αγίους και θα γίνει η αναχώρηση των λειψάνων.

ΟΙ 12 ΑΓΙΟΙ
Οι 12 Μεσσήνιοι άγιοι και οι ημερομηνίες κατά τις οποίες τιμάται η μνήμη τους είναι οι εξής: 
1) Αγιος Απόστολος Καίσαρας πρώτος επίσκοπος Κορώνης, 8 Δεκεμβρίου. 
2) Αγιος Αθανάσιος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, εξ Ανδρούσης, 28 Οκτωβρίου. 
3) Αγιος Νήφων Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, 11 Αυγούστου. 
4) Αγιος Αθανάσιος επίσκοπος Μεθώνης, 10 Δεκεμβρίου. 
5) Αγιος Αγαθοκλής επίσκοπος Κορώνης (μέλος της Γ’ Οικουμ. Συνόδου), 9 Σεπτεμβρίου. 
6) Αγιος Ιωάννης Επίσκοπος Μεσσήνης (μέλος της Δ’ Οικουμ. Συνόδου), 13 Ιουλίου ή την πρώτη επόμενη Κυριακήν. 
7) Αγία Μεγαλομάρτυς Ξενία η Καλαματιανή, 3 Μαΐου. 
8) Οσιομάρτυς Ηλίας ο Αρδούνης, 31 Ιανουαρίου και Κυριακή των Μυροφόρων. 
9) Οσιομάρτυς Θεοφάνης, 8 Ιουνίου. 
10) Οσιος Θεόδωρος εκ Κορώνης, 12 Μαΐου. 
11) Οσιος Ιερόθεος ο Νέος ο Ιβηρίτης, 13 Σεπτεμβρίου. 
12) Οσιος Λέων εν Μεθώνη, 12 Μαΐου.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/ekklisia/item/25928-giorti-synaksis-messiniwn-agiwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.