ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Έφυγαν πλουσιότεροι κατά ένα εκατομμύριο ευρώ οι ληστές

Με αστραπιαίες κινήσεις κινήθηκαν οι δύο ληστές της Εθνικής Τράπεζας της Λάρισας, που εισέβαλαν λίγο μετά τις 8.30 το πρωί στο υποκατάστημα της κεντρικής πλατείας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι δύο άνδρες, ηλικίας περίπου 30 ετών, ο ένας κρατούσε πιστόλι και ο άλλος καλάσνικοφ, κινήθηκαν με απίστευτη ταχύτητα.

Όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, ο πρώτος κατευθύνθηκε στο ταμείο, απείλησε τον υπάλληλο και απέσπασε χρήματα τα οποία έβαλε σε ένα σάκο.

Αμέσως μετά ανέβηκαν στον ημιώροφο της τράπεζας, άνοιξαν ένα παράθυρο και πήδηξαν σε διπλανή νεοαναγειρόμενη οικοδομή, απ' όπου και διέφυγαν.

Όλη η επιχείρηση δεν κράτησε περισσότερα από τρία λεπτά, ενώ η ψυχραιμία των υπαλλήλων επέδρασε καταλυτικά στο να μη συμβεί κάποιο ατύχημα.

Οι πελάτες που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο υποκατάστημα, βγήκαν έξω από άλλη έξοδο της τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ΕΡΤ, η λεία των ενόπλων αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Αυτή την ώρα στο υποκατάστημα βρίσκεται η αστυνομία αλλά και η σήμανση που παίρνει δακτυλικά αποτυπώματα, ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των χρημάτων για να υπολογιστεί το χρηματικό ποσό που κατάφεραν να αποσπάσουν οι ληστές.



Πηγή: thessalianews.gr
ΑΠΟ http://newpost.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...