ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013

Μεσσηνιακό πρωινό με ελιές, σύκα, σταφίδα και παστό!

Ελιές, μαύρη σταφίδα, φρέσκια ρίγανη, παστέλι, σύκα, τοπικά φρούτα εποχής, ακόμη και μανιάτικο παστό περιλαμβάνει το μεσσηνιακό πρωινό που, όπως μας λέει ο πρόεδρος του απερχόμενου Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Σπύρος Λαγωνικάκος, έχει ξεκινήσει να προσφέρεται σε ξενοδοχεία της Μεσσηνίας.
Η προσπάθεια προβολής της τοπικής κουζίνας εντάσσεται στην πρωτοβουλία που είχε η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας να κηρύξει τη φετινή χρονιά «Μεσσηνία 2013 - Έτος Γαστρονομίας». «Έχουμε αποφασίσει μαζί με το Επιμελητήριο να προχωρήσουμε σε ορισμένες δράσεις, όχι μόνο στη Μεσσηνία, για την προβολή των μεσσηνιακών προϊόντων. Κάναμε την έναρξη ως Ένωση Ξενοδόχων και μαζί μας ήρθε και το Επιμελητήριο,

πράγμα πολύ σημαντικό, γιατί σηματοδοτεί ότι όλοι οι επαγγελματίες θα κάνουν τις προσφορές που χρειάζεται, ώστε να γίνουν εκθέσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, προκειμένου να διαφημίσουμε ό,τι παράγεται στο νομό και να δείξουμε τη δική μας μεσογειακή κουζίνα, που έχει διαφοροποιήσεις από τις άλλες» μας λέει ο κ. Λαγωνικάκος. «Θέλουμε να πείσουμε τον Έλληνα και ξένο τουρίστα ότι εδώ υπάρχει πράγματι ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος διατροφής, που εντάσσεται στη μεσογειακή δίαιτα, ξεκινώντας βέβαια από το ελαιόλαδο. Γι’ αυτό καλέσαμε και τους σεφ του Costa Navarino, που φτιάχνουν πολύ ωραία πράγματα χρησιμοποιώντας τα δικά μας προϊόντα, και βγάλαμε έναν εξαιρετικό μπουφέ, με καταπληκτικές γεύσεις. Όλη αυτή η προσπάθεια περιλαμβάνει διάφορες δράσεις. Για παράδειγμα, τα ξενοδοχεία έχουμε πάρει απόφαση να χρησιμοποιούμε παντού ελαιόλαδο και όχι μαγειρικά λίπη κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη