ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Όλες οι συντάξεις σε ένα ταμείο από το 2015


Η μετεξέλιξη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε Εθνικό Οργανισμό Σύνταξης θα είναι η βάση για τη δημιουργία ενός ενιαίου συνταξιοδοτικού ταμείου από το 2015, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, η σύσταση του σχεδιαζόμενου Εθνικού Οργανισμού Σύνταξης θα επιτευχθεί με την ενσωμάτωση των πολυπληθέστερων ασφαλιστικών φορέων της χώρας (ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ) στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Η εν λόγω εξέλιξη προοιωνίζεται αφενός από την μετατροπή του ΙΚΑ σε κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών των μεγάλων Ταμείων από την 1η Ιουλίου του 2013, και αφετέρου από πρόσφατη ανακοίνωση ένταξης του ΟΠΑΔ στο Ταμείο των μισθωτών της χώρας.

Η δημιουργία ενός ενιαίου συνταξιοδοτικού Ταμείου θα σημειωθεί με βάση το μοντέλο της Σουηδίας, γεγονός που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί ο ολικός ανασχεδιασμός της δομής παροχών.

Παράλληλα, με τον νέο φορέα, το 2015 αναμένεται να γίνει η έναρξη του θεσμού της βασικής σύνταξης, που έχει προσδιορισθεί στα 360 ευρώ και θα καταβάλλεται από το κράτος. Θα αποτελεί συνταξιοδοτική βάση για όσους θεμελιώσουν δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2015, καθώς και για όσους συμπληρώνουν το ανώτατο ηλικιακό όριο δίχως να πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με την «Κ» πέρα από τη βασική σύνταξη, η τελική σύνταξη θα συμπληρώνεται με βάση το αναλογικό-ανταποδοτικό τμήμα, το οποίο θα συνδέεται με τις εισφορές, ενώ το τρίπτυχο θα κλείνει με τη δυνατότητα συμπληρωματικών παροχών από επαγγελματικά Ταμεία.
 
 
ΑΠΟ http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: