ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Αγορά Τροφίμων για το Πάσχα – Τι να προσέξουμε

Κάνοντας τις αγορές μας για το πασχαλινό τραπέζι θα πρέπει να έχουμε στο νου μας μερικές οδηγίες προκειμένου να ψωνίσουμε με ασφάλεια. Δεν αγοράζουμε αμνοερίφια τα οποία δεν φέρουν τις προβλεπόμενες από τη Νομοθεσία σφραγίδες. Τα εγχώρια παραγωγής σφάγια φέρουν σφραγίδα καταλληλότητος χρώματος τυρκουάζ και σχήματος ωοειδούς ή στρογγυλού όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του
σφαγείου. Επίσης φέρουν σφραγίδα σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου στην οποία αναγράφεται η χώρα με τις ενδείξεις EL ή ELLAS.
Τα σφάγια που προέρχονται από κοινοτικές χώρες η σφραγίδα καταλληλότητος είναι τυρκουάζ ή ερυθρού χρώματος και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Στη σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλογράμμου θα αναφέρεται η χώρα προέλευσης.
Τα σφάγια από τρίτες χώρες, φέρουν όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό.
Σε κάθε σφάγιο οι σφραγίδες θα βρίσκονται στις δύο ωμοπλάτες και στις δύο εξωτερικές πλευρές των μοιρών.
Σφάγια τα οποία δεν φέρουν σφραγίδες, δεν έχουν υποστεί κτηνιατρικό και υγειονομικό έλεγχο και θεωρούνται επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία.
Τα σφάγια θα συντηρούνται σε ψυγεία σε θερμοκρασία κάτω των +7ο βαθμών Κελσίου, και όχι εκτεθειμένα στο εξωτερικό περιβάλλον. Τα δε εντόσθια θα διατηρούνται σε ψυκτικούς θαλάμους σε θερμοκρασίες κάτω των +4ο βαθμών Κελσίου.
Τα σπλάχνα (συκώτι, νεφροί, καρδιά, πνεύμονες) να μη φέρουν στην επιφάνειά τους κύστες και οζίδια.
Τα αυγά τα οποία θα προμηθευτούμε θα πρέπει να έχουν φλοιό λείο και χωρίς κηλίδες, ευχάριστη οσμή και γεύση, και όταν κινηθεί με τα χέρια το εσωτερικό του αυγού να παραμένει ακίνητο. Δεν αγοράζουμε αυγά με σπασμένο ή ακάθαρτο κέλυφος.
Πάνω στο κέλυφος θα αναγράφεται υποχρεωτικά ο διακριτικός αριθμός του παραγωγού.
Όσον αφορά τα αλλαντικά, η επιφάνειά τους θα πρέπει να είναι ξηρή, χωρίς γλοιώδες επίστρωμα και η θήκη να μην έχει ρωγμές και άσπρο χρώμα. Η οσμή να είναι ευχάριστη και ειδική για κάθε είδος. Η γεύση να είναι ευχάριστη και πικρή ή ξινή. Η σύσταση σε όλο το μήκος πρέπει να είναι συμπαγής και αν κάνουμε τομή να μην υπάρχουν κενά. Τα αλλαντικά συντηρούνται σε ψυγεία σε θερμοκρασία μικρότερη των + 8ο βαθμών Κελσίου, εκτός από αυτά που έχουν υποστεί κάπνισμα ή αποξήρανση οπότε συντηρούνται σε ξηρό περιβάλλον.
Τα τυριά τα οποία θα προμηθευτούμε, θα πρέπει να παρασκευάζονται σε τυροκομεία που λειτουργούν νόμιμα. Θα φέρουν την οβάλ σφραγίδα αναγνώρισης με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή.
Κατά την προμήθειά τους δίνουμε έμφαση στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους όπως οσμή, γεύση και χρώμα. Προσοχή δίνουμε και στην ύπαρξη πόρων με γλοιώδη επιφάνεια διότι προκαλούνται από μικροβιακές ζυμώσεις.

ΑΠΟ http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: