ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 28 Απριλίου 2013

Τριφυλία: Στο δρόμο της εξαγωγής τα αγγούρια!

Σημαντική διέξοδο αποτελούν οι εξαγωγές για τα αγροτικά προϊόντα της Τριφυλίας και κυρίως για τα αγγούρια αυτή την περίοδο που η συγκομιδή τους είναι σε πλήρη εξέλιξη, με την ελληνική αγορά να αδυνατεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες λόγω μείωσης της κατανάλωσης.

Ήδη από την περιοχή της Τριφυλίας σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας έχουν εξαχθεί 800 τόνοι αγγουριών κυρίως για την

Βουλγαρία και δευτερευόντως για την Ρουμανία, ενώ εξαγωγές γίνονται και σε ντομάτες έχοντας φτάσει περίπου τους 10 τόνους.

Πέρα από αυτές τις ποσότητες εκτιμάται ότι υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής που κατευθύνεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και από εκεί ακολουθεί το δρόμο των εξαγωγών. Με τις εξαγωγές οι παραγωγοί απολαμβάνουν και καλύτερες τιμές από ό,τι αν διέθεταν τα προϊόντα τους στην εγχώρια αγορά. 

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, προχθές οι εξαγωγές γινόνταν με 60 λεπτά το κιλό την στιγμή που στην εγχώρια αγορά η τιμή είναι στα 30-35 λεπτά το ζευγάρι. Αν γίνει αντιστοίχιση αυτών των τιμών, υπογράμμισε ότι προκύπτει μια διαφορά 10-15 λεπτών παραπάνω στις τιμές εξαγωγής. 

Συμπλήρωσε επίσης ότι η εγχώρια αγορά δεν απορροφά ποσότητες προϊόντων όπως τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που οφείλεται στην μείωση της αγοραστικής δύναμης. Αν δεν υπήρχαν οι εξαγωγές μας είπε ότι θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα και ίσως τα αγγούρια να είχαν μείνει στα αζήτητα. 

Οι εξαγωγές κατέληξε είναι μια σημαντική διέξοδος για τα προϊόντα της περιοχής και οι παραγωγοί προς τα εκεί κινούνται για να εξασφαλίσουν την διάθεση των προϊόντων τους.


ΠΗΓΗ Κ. Μπ. - ελευθερία
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: