ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Γαργαλιάνοι: Διέρρηξαν Ναό στην κεντρική πλατεία

Τον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου στην κεντρική πλατεία των Γαργαλιάνων διέρρηξαν θρασύτατοι ιερόσυλοι χθες τα ξημερώματα, αφαιρώντας τάματα από το προσκυνητάρι, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 5.000 ευρώ. 
Οι διαρρήκτες διέθεταν περισσό θράσος αφού ο ναός βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της πόλης και σε απόσταση 100 μέτρων περίπου από το αστυνομικό τμήμα, κάτι που όμως δεν φαίνεται να τους πτόησε.
Όπως τόνισε ο εφημέριος του ναού, π. Βασίλης Παναγόπουλος, ο ίδιος διαπίστωσε την διάρρηξη χθες το πρωί όταν μαζί με τη νεωκόρο πήγε να ανοίξει την εκκλησία. 
Ενώ προσπαθούσαν να ανοίξουν την κεντρική πόρτα διαπίστωσαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά καθώς δεν άνοιγε με ευκολία. Έστω και δύσκολα κατάφεραν να την ανοίξουν και
μπαίνοντας στο εσωτερικό του ναού είδαν σπασμένο το προστατευτικό τζάμι μπροστά από το προσκυνητάρι. 

Όπως είπε ο ιερέας είχαν χρησιμοποιήσει ένα σκαμπό για να το σπάσουν, ενώ έλειπαν όλα τα τάματα -αρκετά σε αριθμό. Δίπλα ακριβώς ήταν το παγκάρι και το κουτί για το φιλόπτωχο ταμείο, τα οποία όμως οι διαρρήκτες δεν είχαν αγγίξει καθόλου. 

Απ' ό,τι φαίνεται μοναδικός στόχος τους ήταν τα τάματα, τα οποία αφού πήραν τράπηκαν σε φυγή και πάλι από την κεντρική είσοδο την οποία και έκλεισαν πίσω τους. 

Η κεντρική πόρτα του ναού έχει εμφανή σημάδια από την προσπάθεια παραβίασης, τα οποία δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκε λοστός ή κάποιο παρόμοιο εργαλείο. Εκτιμάται ότι η διάρρηξη έγινε μεταξύ 3-5 τα ξημερώματα, καθώς μέχρι τις 3 περίπου ήταν ανοικτή μία καφετέρια δίπλα από το ναό, ενώ περίπου στις 5 το πρωί άνοιξε ένα διπλανό καφενείο.

Η είδηση της διάρρηξης αναστάτωσε την τοπική κοινωνία, καθώς πέρα από το ότι έγινε σε ιερό χώρο, συνέβη σε κεντρικό σημείο της πόλης, κάτι που ενισχύει το αίσθημα της ανασφάλειας.

ΠΗΓΗ Κ.Μπ. - ελευθερία
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.