Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους παραμένει σε ισχύ η διάταξη που επιτρέπει την «έξοδο» με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Παράλληλα εφαρμόζονται και μια σειρά θετικών διατάξεων, κυρίως για τις μητέρες ανηλίκων, οι οποίες υπό προϋποθέσεις μπορούν να πάρουν σύνταξη ακόμα και με ασφάλιση 24 ετών και 6 μηνών.
Αυστηρότερο είναι το συνταξιοδοτικό καθεστώς σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, όπου ισχύουν ενιαίες ρυθμίσεις για όσους ασφαλίστηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992 (ανεξαρτήτως αν μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν ή μετά το 1983).
Ωστόσο και σε αυτά τα Ταμεία το μεγαλύτερο μέρος των «παλαιών» ασφαλισμένων -που μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι το τέλος του 1982- έχει προλάβει να «κλειδώσει» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα με ευνοϊκότερες διατάξεις από αυτές που ισχύουν φέτος. Για παράδειγμα, όσοι συμπλήρωσαν 35ετία στο ΙΚΑ μέχρι το τέλος του 2010 «κλειδώνουν» το δικαίωμα για σύνταξη σε ηλικία 58 ετών.
Σημειώνεται πως στο Δημόσιο αλλά και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία από 1ης Ιανουαρίου 2013 ισχύουν ενιαίες ρυθμίσεις. Από τις ανατροπές αυτές επηρεάζονται όσοι δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012.
Συγκεκριμένα, όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά το 2013 δικαιούνται πλήρη σύνταξη στα 67, ενώ όπου προβλέπεται μειωμένη το όριο ηλικίας διαμορφώνεται στο 62ο έτος. Εναλλακτικά ανοίγει η πόρτα εξόδου στα 62 με 40 έτη ασφάλισης.
Πάντως, όπως αναφέρθηκε, οι ανατροπές αυτές αφορούν μόνο ένα μικρό τμήμα των «παλαιών» ασφαλισμένων, καθώς η συντριπτική πλειονότητα έχει θεμελιώσει δικαίωμα και μπορεί να πάρει σύνταξη με ευνοϊκούς όρους.
ΑΠΟ http://newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου