ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Πιο κοντά από ποτέ βρίσκεται η Μεσσηνία στην επίτευξη του στόχου για ίδρυση φυλακών στη διοικητική περιφέρεια του Εφετείου Καλαμάτας.

Πιο κοντά από ποτέ βρίσκεται η Μεσσηνία στην επίτευξη του στόχου για ίδρυση φυλακών στη διοικητική περιφέρεια του Εφετείου Καλαμάτας.

Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από τα όσα δήλωσε χθες ο πρόεδρος του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου Κώστας Μαργέλης. Είπε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα αναπτύσσεται μια καλή κινητικότητα και μια δυναμική για το θέμα των φυλακών, ενώ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης αντιμετωπίζει θετικά το θέμα. Επιπλέον πιστεύει ότι η Μεσσηνία έχει το

προβάδισμα έναντι της Αρκαδίας και θεωρεί ότι η "Θέμις Κατασκευαστική" θα προτείνει τις θέσεις που υποδείχθηκαν στο νομό ως τις καταλληλότερες για την ίδρυση σωφρονιστικού καταστήματος.
"Είναι γεγονός ότι η εποχή είναι βολική για την ίδρυση φυλακής στη Μεσσηνία, εξαιτίας και των τεράστιων προβλημάτων που παρατηρούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, τα οποία δεν χωρούν πλέον άλλους κρατούμενους" ανέφερε. Και πρόσθεσε ότι στη συνάντηση που είχε η μεσσηνιακή αντιπροσωπεία με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο κ. Ρουπακιώτης φάνηκε ότι "βλέπει με καλό μάτι την ίδρυση φυλακής στη διοικητική περιφέρεια του Εφετείου Καλαμάτας". Υπενθύμισε δε ότι η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη και των τοπικών στελεχών του κόμματος Μπάμπη Βακαλόπουλο και Δημήτρη Τροχάτο, ενώ στην αντιπροσωπεία συμμετείχε και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΚ Δημήτρης Καούνης.
Ο Κ. Μαργέλης αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία που αναπτύσσει και το τοπικό ΠΑΣΟΚ και στη συνάντησή του με το Θόδωρο Μπρεδήμα, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα επιδιώξει τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣΚ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. "Με την ευκαιρία αυτή να πω ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος οφείλει να δώσει και μια πλακέτα στον κ. Βενιζέλο γιατί ήταν ο υπουργός ο οποίος στη συγκυβέρνηση τότε υπόγραψε το διάταγμα για την ίδρυση του Εφετείου Καλαμάτας", ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου.

ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΦΕΤΕΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΗ
Στη συνέχεια των δηλώσεών του ο Κώστας Μαργέλης είπε ότι "η βασική επιχειρηματολογία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και του νομού μας είναι ότι όπου υπάρχει Εφετείο, υπάρχει και φυλακή". Ενώ αναφερόμενος στη διεκδίκηση των φυλακών από τους Αρκάδες είπε: "Η Τρίπολη και η Αρκαδία ολόκληρη υπάγεται στο Εφετείο Ναυπλίου όπου ως γνωστόν υπάρχουν ήδη δύο σωφρονιστικά καταστήματα. Είναι παράλογο μια τρίτη φυλακή στην έδρα του Εφετείου Ναυπλίου και το Εφετείο Καλαμάτας να μην έχει σωφρονιστικό κατάστημα". Είπε ακόμη ότι η κοινή γνώμη στη Μεσσηνία επιθυμεί την ίδρυση φυλακών και αυτό φαίνεται μέσα από τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Ανέφερε επίσης ότι οι Μεσσήνιοι πολίτες δεν έχουν να φοβούνται για κάτι, καθώς τα σύγχρονα σωφρονιστικά καταστήματα διασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους κρατουμένους, άρα μειώνουν και τους κινδύνους να προκληθούν προβλήματα μέσα στις φυλακές.
Τέλος ο Κώστας Μαργέλης είπε μετά από ερώτηση ότι το κλιμάκιο της "Θέμις" που είχε επισκεφτεί τις προτεινόμενες περιοχές στη Μεσσηνία και την Αρκαδία δεν έχει ακόμη καταλήξει ποια θέση προκρίνεται. Ομως "επειδή οι θέσεις που έχει προτείνει η Μεσσηνία πληρούν τις αντικειμενικές προϋποθέσεις πιστεύω σε μια θετική εισήγηση από τη "Θέμις Κατασκευαστική" για τις θέσεις στη Μεσσηνία".


Ν.Κ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: