ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Κόντρες για τα απορρίμματα του Μοριά στον ΧΥΤΑ Φυλής

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση με θέμα: «Όχι στο νέο περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος των κατοίκων της Δυτικής Αττικής. Όχι σε νέα επιβάρυνση του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής με τα απορρίματα της Πελοποννήσου. Με τεχνητά αδιέξοδα εξασφαλίζουν πρώτη ύλη για τα εργοστάσια επεξεργασίας των Σ.Δ.Ι.Τ. στην Αττική».
Η ανακοίνωση αναφέρει:

Η μνημονιακή συγκυβέρνηση προχώρησε σε νέο περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος των κατοίκων της Αττικής. Με την υπ’ αριθμ. (προσωρινά στοιχεία) ΥΠΑΝ-1374 κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, αποφάσισε και διέταξε ότι θα μεταφέρονται στο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής τα απορρίμματα των Δήμων Τρίπολης (65 τόνοι την ημέρα) και Ερμιονίδας (25 τόνοι την ημέρα) της Πελοποννήσου. Μετά τα αδιέξοδα (οι Νομοί Αρκαδίας και Αργολίδας έχουν μεγαλύτερη έκταση και υποπολλαπλάσιο πληθυσμό από την Αττική) που διαχρονικά οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παράγοντες με την πολιτική τους δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια στην Πελοπόννησο, βρήκαν και ετοιμάζονται να επιβάλουν την «εύκολη λύση». Στο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής και τα απορρίμματα της Πελοποννήσου. Κατ’ αρχήν, όπως λένε, για έξι μήνες και μετά «βλέπουμε». Και γράφουμε «Πελοποννήσου» γιατί γνωρίζουμε ότι αντίστοιχη απόφαση έλαβε πριν λίγες μέρες και το Δημοτικό Συμβούλιο Κορίνθου και έπεται συνέχεια. Η απόφαση αυτή, προφανώς παράλογη και ουσιαστικά παράνομη (αλήθεια επιτρέπει τη διάθεση αυτών των αποβλήτων η άδεια λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής;), καθώς παραβιάζει θεμελιώδεις κοινοτικές αρχές της διαχείρισης των αποβλήτων και τα εγκεκριμένα Περιφερειακά Σχέδια, θα οδηγήσει γρηγορότερα σε ασφυξία το Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής ο οποίος ήδη μετρά λίγους μήνες (κατά σχετικά πρόσφατη δήλωση του Προέδρου του Ε.Δ.Σ.Ν.Α.) μέχρι την υπερπλήρωσή του. Και αυτό με τη σειρά του (καθώς οι φωστήρες της κυβερνητικής τρόικας και η επίσης μνημονιακή Διοίκηση του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. δεν έχουν κάνει ως τώρα το παραμικρό για να εξασφαλίσουν εναλλακτικά σχέδια μείωσης και διάθεσης των αποβλήτων της Αττικής) θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για το περιβάλλον της Αττικής και πρωτίστως για τους κατοίκους της υποβαθμισμένης Δυτικής Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.