ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Τα Κούλουμα στη Μαραθόπολη!

Με παραδοσιακό τρόπο, αποκριάτικα δρώμενα, μουσικές, τραγούδια (σκωπτικά και παραδοσιακά), χορούς γιόρτασαν τα Κούλουμα στη Μαραθόπολη Τριφυλίας, η οποία «βούλιαξε» από κόσμο που
απόλαυσε την Καθαρά Δευτέρα στο μαγευτικό παραθαλάσσιο αυτό τουριστικό τόπο! Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαραθόπολης, με τις γυναίκες της Μαραθόπολης και τη νεολαία, στον πεζόδρομο, ετοίμασαν παραδοσιακή φασολάδα και Σαρακοστιανά (γαρίδες, χταπόδι, σουπιές, ελιές, σαλάτες κ.α.) και μοίρασαν σε ντόπιους και επισκέπτες, μαζί βεβαίως, με άφθονο κρασί.

Αναβίωσαν ......

«του παπά μας το γαϊδούρι έβγαλε σπυριά στη μούρη», «τα λαγουδάκια», «τον Αράπη», το «Γανοματζή» κ.α. Χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ σήκωσαν και έβαλαν στο χορό ντόπιους και επισκέπτες και έγιναν όλοι μια μεγάλη όμορφη παρέα που διασκέδασαν και γλέντησαν!
Παράλληλα, μικροί και μεγαλύτεροι, έκαναν τις βόλτες τους στον παραλιακό δρόμο - πεζόδρομο, απόλαυσαν τον καφέ και το φαγητό τους στα καταστήματα της Μαραθόπολης και πέταξαν τους χαρταετούς τους!

«Της Καθαρής Δευτέρας το στρατί.. Σε πάει Μάραθο για φασολάδα και κρασί!», ανέφερε στην ανοιχτή πρόσκλησή του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαραθόπολης και ο κόσμος ανταποκρίθηκε, συμμετείχε, πέραασε όμορφα και γιόρτασαν όλοι μαζί, παραδοσιακά, τα Κούλουμα!




ΠΗΓΗ Του Ηλία Γιαννόπουλου - θάρρος
ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: