ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Έτσι θα "τρέξουν" οι ομάδες της F1

Το φετινό πρόγραμμα, μετά τη ματαίωση του Grand Prix στο Νιου Τζέρσεϊ,  περιλαμβάνει 19 αγώνες
οι οποίοι ξεκινούν με αυτόν της Μελβούρνης την Κυριακή 17 Μαρτίου και ολοκληρώνονται στις 24 Νοεμβρίου, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.
Οι πρωταγωνιστές, μετά την αποχώρηση της Hispania Racing εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε, θα είναι 22 από 10 διαφορετικές χώρες. Σημαντικά ονόματα, όπως αυτό του Μίκαελ Σουμάχερ, ο οποίος αποχώρησε οριστικά από τις πίστες της Formula 1, θα μείνουν εκτός χώρου.
Από τη μεριά τους, οι κατασκευάστριες ομάδες αποφάσισαν είτε να διατηρήσουν το υπάρχον δυναμικό, είτε να δώσουν τόπο στα νιάτα, ενώ κάποιες άλλες προτίμησαν να επιλέξουν δοκιμασμένες λύσεις.

Η δοκιμασμένη συνταγή...

Η τρεις φορές πρωταθλήτρια Red Bull ξεκινάει το πρωτάθλημα με μια δοκιμασμένη συνταγή, έχοντας στο δυναμικό της τον επίσης τρεις φορές πρωταθλητή Σεμπάστιαν Φέτελ αλλά και τον Αυστραλό Μαρκ Γουέμπερ, με καλύτερη στιγμή της καριέρας του την κατάκτηση της τέταρτης θέσης στο παγκόσμιο  πρωτάθλημα του 2009.
Η ομάδα της Ferrari, φιλοδοξεί να γνωρίσει και πάλι μεγάλες επιτυχίες, συμμετέχει και στο φετινό πρωτάθλημα εκπροσωπούμενη από τον Φερνάντο Αλόνσο, κάτοχο 2 παγκόσμιων πρωταθλημάτων, αλλά και από το Φελίπε Μάσα για όγδοη χρονιά.

Η σταθερή αξία...

Σταθερή αξία για την McLaren αποτελεί ο Τζένσον Μπάτον, ο οποίος βρίσκεται πλέον τρία χρόνια στην ομάδα. Το δίδυμο συμπληρώνεται από τον Σέρχιο Πέρες. Ο Μεξικανός είχε μία πολύ καλή χρονιά με την Sauber πέρυσι, εντυπωσιάζοντας τους πάντες.
Η συνεργασία της Lotus με τον Κίμι Ραικόνεν στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς ο Φινλανδός κατέκτησε την τρίτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2012, ενώ δεύτερος πιλότος στην ομάδα θα είναι ο Ρομάν Γκροζάν.
Με τον Μίκαελ Σουμάχερ να αποτελεί παρελθόν, η Mercedes εναποθέτει τις ελπίδες της στον Νίκο Ρόσμπεργκ αλλά και στον Λιούις Χάμιλτον, ο οποίος άφησε την πρώτη του ομάδα στη Formula 1, τη McLaren και "μετακόμισε" στη Γερμανία.

Η ανανέωση...

H Sauber ανανέωσε ριζικά το οδηγικό δίδυμό της με τους Εστέμπαν Γκουτιέρες και Νίκο Χούλκενμπεργκ να καλύπτουν τις θέσεις που άφησαν οι  Καμούι Κομπαγιάσι και Σέρχιο Πέρες.
Η Force India εξάλλου έχοντας ως στόχο να ανέβει για πρώτη φορά στο βάθρο, διατήρησε τη συνεργασία της με τον Βρετανό Πολ Ντι Ρέστα και ενέταξε στο δυναμικό της και τον Άντριαν Ζούτιλ δημιουργώντας ξανά το επιτυχημένο δίδυμο του 2011.
Για την ομάδα της Williams θα τρέξουν o Παστόρ Μαλντονάτο, ο οποίος θα μετράει πλέον τρεις χρονιές στις τάξεις τις, αλλά και ο Βάλτερι Μπότας. Ο Φιλανδός, μέχρι πρότινος τρίτος πιλότος της ομάδας, επιλέχθηκε μετά την όχι και τόσο επιτυχημένη επιλογή του Μπρούνο Σένα.

Τους εμπιστεύονται...

Στο στρατόπεδο της Toro Rosso οι υπεύθυνοι έμειναν πλήρως ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις του οδηγικού διδυμού τους και αποφάσισαν να το κρατήσουν για μια ακόμη χρονιά. Ο Ζαν – Ερίκ Βερν και ο Ντάνιελ Ρικιάρντο έχοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη της ομάδας τους θα την εκπροσωπήσουν και φέτος .
Η Caterham, η οποία ολοκλήρωσε χωρίς βαθμό το περσινό πρωτάθλημα, στοχεύει σε μια καλύτερη χρονιά, εναποθέτοντας τις ελπίδες της στους Σαρλ Πικ και Γκιέντο Βαν Ντερ Γκάρντε.
Τέλος, για χάρη της Marussia θα τρέξει ως πρώτος οδηγός ο  Ζουλς Μπιανκί  και δεύτερος ο νεαρός Μαξ Τσίλτον.
Ο ανταγωνισμός αναμένεται μεγάλος και το πρωτάθλημα άκρως συναρπαστικό.
ΑΠΟ  http://www.inews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...