ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Πατρινός ο Έλληνας που εκτελέστηκε στη Νιγηρία

Πατρινές «ρίζες» είχε σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του pelop.gr ο άτυχος Κωνσταντίνος Καρράς, το στέλεχος της λιβανέζικης εταιρίας Setraco ο οποίος απήχθη αρχικά και στη συνέχεια δολοφονήθηκε από μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Ανσάρου στη βόρεια Νιγηρία.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, συγγενικό πρόσωπο πρώτου βαθμού του θανόντος διαμένει στην Πάτρα. Aναλυτικότερες λεπτομέρειες στην αυριανή έκδοση της «Πελοποννήσου».
Πάντως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην Πάτρα είχε αναπτύξει φιλίες και όλοι όσοι τον
γνώριζαν μιλούσαν για ένα αγαπητό παιδί, με το χαμόγελο στα χείλη. Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος συνομίλησε τηλεφωνικά με τη μητέρα του άτυχου νέου εκφράζοντάς της τα συλλυπητήρια της ελληνικής Πολιτείας.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε εργαστεί επί πέντε χρόνια για την κατασκευή της Εγνατίας Οδού, απασχολήθηκε σε εταιρείες όπως η Ergotest, η οποία εξειδικεύεται στην παροχή εργαστηριακών υπηρεσιών και τον ποιοτικό έλεγχο και εργάστηκε σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την επέκταση των διυλιστηρίων της Motor Oil.
Από το 2011 συνέχισε να εργάζεται μετακινούμενος στη Λιβύη, όπου συμμετείχε σε ένα κατασκευαστικό έργο στην Αζιζίγια. Μετά τη Λιβύη, ο Κωνσταντίνος Καρράς μετακινήθηκε στην Κύπρο όπου εργάστηκε στην εταιρεία «Μιλτιάδης Νεοφύτου» ως σύμβουλος ποιότητας σε ένα project που αφορούσε την κατασκευή ενός δρόμου. Αυτό μέχρι τον Απρίλιο του 2011.
Λίγους μήνες μετά, ο γεωλόγος - μηχανικός έφυγε για τη Νιγηρία προκειμένου να εργαστεί στην λιβανέζικη εταιρεία Setraco ως προϊστάμενος σε διάφορα έργα κατασκευής δρόμων.
Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καρράς, με λίγες λέξεις σκιαγραφούσε το προφίλ του το οποίο είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα Linkedin, το λεγόμενο κοινωνικό δίκτυο των επαγγελματιών
Την πενταετία που εργάστηκε για την εταιρεία Alpine Bau, τόσο επί τρία χρόνια στη βόρεια Ελλάδα για την κατασκευή της Εγνατίας Οδού όσο και για τη διετία που απασχολήθηκε σε έργα στην Αρχαία Ολυμπία, όπως ο ίδιος έγραφε «ανέπτυξα τις ηγετικές μου ικανότητες».
Εκτός από άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, ο Κωνσταντίνος Καρράς μιλούσε γαλλικά. Ο Έλληνας που δολοφονήθηκε από αντάρτες της νιγηριανής εξτρεμιστικής οργάνωσης Ανσάρο έγραφε για τον εαυτό του στο Linedin: «Είμαι πολύ ευέλικτος κι έτσι έχω την ικανότητα της γρήγορης προσαρμογής σε ένα νέο περιβάλλον, σε νέες προκλήσεις και ανταπεξέρχομαι πολύ καλά στην πίεση».

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: